BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:   Prachtige verdedigingsvondst bij Sweet Lake Bridgers

Sweet Lake Bridgers is een bridgeclub van bijna 80 leden en speelt op de woensdagavond in 2B-Home aan de dr. Paltelaan. https://www.nbbclubsites.nl/club/22022/ is de clubsite. Ditmaal kan ik het eens stellen zonder de hulp van Prof Jack. Tafelgenoot (en tegenstander) Martin de Wilde leverde het juiste commentaar op het volgende spel. Aan vijf van de 16 tafels werd 3SA gespeeld en dat contract werd drie keer met steeds 2 overslagen gemaakt en ging één keer 3 (!!) down en 10 keer waren het klaverencontracten. Nicole en Martin de Wilde maakten als enigen 5♣. Bij open kaart gaat dat één down, maar in de praktijk speelt Noord en dan moet Oost uitkomen en een schoppenuitkomst ligt dan minder in de rede want men komt niet graag beneden zijn heer uit. Na afloop van het spel bleek dat 3SA met overslagen te maken was, maar niet altijd…

 bridge 90

Spelverloop
In de praktijk bood Zuid 3x het eerst SA en dan moet West uitkomen. Er werd steeds met een lage harten uitgekomen en dan kunnen NZ achter elkaar 11 slagen maken (3SA+2)!
De kaarten liggen echter veel ingewikkelder de twee keren dat Noord 3SA speelde en Oost met een lage harten uitkwam. In één geval maakten NZ opnieuw 3SA+2, maar in het andere geval vond de verdediging de ingenieuze en al aangestipte speelwijze van Martin: West ziet in de dummy en eigen hand 3 honneurs en vermoedt dat ♥V bij Oost zit en pakt de slag met ♥B. West brengt vervolgens met enig geluk (op ♠A kan met de methode “hoog” de heer worden gesignaleerd) met schoppen Oost weer aan slag die weer met een lage harten terugkomt, en zo weten OW de ♥H te ontfutselen aan NZ, en achter elkaar 5 harten te maken en 2 schoppen, en dat is al 3 down, nog voordat NZ aan slag komen om de rest van de slagen op te rapen. Met open kaart is deze speelwijze wel te vinden, maar met dichte kaart is het allemaal niet zo eenvoudig en waren An van Brakel & Charlotte Buis zo ingenieus om voor de terechte score van 100% deze prachtige verdediging te vinden. En weer blijkt dat 3SA leuke kansen geeft op succes zowel als op pech!

 

Bram Doeves

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

-advertenties-

-goede doel-