Zoetermeer Actief bridge copy copy

Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: de regel van 20 bij Sweet Lake Bridgers.

Sweet Lake Bridgers is een bridgeclub van bijna 70 leden en speelt op de woensdagavond in 2B-Home aan de dr. Paltelaan. https://www.nbbclubsites.nl/club/22022/ is de clubsite. Op spel 14 dd 26-9-2018 hadden NZ 26 punten voor 3SA, maar Jack vond (bij open kaart) voor OW een mooie verdediging om het spel 1 down te spelen. Topscorers op dit spel waren Riet Middelhoek & Nel van Sluijs en Therèse van Betten & Mary Gorsen die beiden 3SA boden en maakten voor 96%. Aan de 14 tafels werd 9x SA gespeeld, 4x klaveren en 1x ruiten.

Spel 14 dd 26-9-18; Oost/Niemand

spel 14 SLB

 

 

Biedverloop bij Prof Jack

14 bieden

 Oost opent volgens de regel van 20 met 1 ruiten, in dit geval “slechts” 10 punten, maar ook een zeskaart en een vierkaart (10+6+4=20). Zuid doubleerde vanwege zijn sterke kaart, West moest passen, Noord bood 1 harten bij, Oost noemde nog eens zijn lange ruitenkaart, en in de praktijk bood Zuid nu vermoedelijk 2 of 3 SA, maar Prof Jack ziet 3SA niet zitten, want hij heeft immers nauwelijks een ruitendekking, en biedt, ook enigszins optimistisch, via 3 en 5 klaveren, een klaverenmanche (in de praktijk worden hooguit 4 klaveren gemaakt).

In de praktijk biedt Zuid aan 8 van de 9 tafels het eerst SA (en aan 1 tafel biedt Noord het eerst SA en komt men uit op 3SA). Dan komt West uit, 4x met schoppen. Deze vier OW-en spelen dus niet de regel van 20. Met zijn 10 punten past Oost in dat geval (en dan kan Zuid iets makkelijker 3SA bieden) en dan is het niet onlogisch dat West met schoppen opkomt, en in de praktijk maken NZ dan 9 slagen (2x 3SA en 2x 2SA+1). Aan vier tafels komt West, wèl gehoord de ruitenbieding van Oost, met ruiten uit. Oost komt ook 1x uit, uiteraard ook met ruiten, en nu komen NZ niet verder dan 8 slagen (4x3SA-1 en 1x2SA). De regel van 20 pakt hier dus heel positief uit voor de verdediging. Jack zou eerst 3x ruiten spelen, hierna heeft Oost 3 vrije ruiten, maar komt hij nog aan slag? Zuid komt met ruitenvrouw aan slag en int 5 klaverenslagen (West gooit twee schopjes! weg en Oost 2 schoppen, 2 harten! en een ruiten). NZ pakken nu nog 2 hartenslagen, maar dan maakt West zijn harten tien!, Oost zijn schoppen aas en nog een vrije ruiten, zodat OW 5 slagen pakken (als NZ te snel schoppen spelen, maakt Oost zijn aas en twee vrije ruiten)! In de spelpraktijk kan het anders zijn gegaan, maar een ruitenopkomst speelt uiteraard eerder een extra ruitenslag vrij dan een andere opkomst.  

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

-advertenties-

-goede doel-