Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Sinterklaas bij BC Kontrakt.

BC Kontrakt (https://www.nbbclubsites.nl/club/22013) speelt iedere dinsdagavond in 2B-Home. Belangstellenden kunnen eerst komen spelen om de sfeer te proeven en ze kunnen desgewenst begeleid worden door een “bridge buddy”. Op 4 december 2018 werd bij BC Kontrakt de Sinterklaasdrive gespeeld met als eindstand aan de kop: 1. Gert Roos & Nelleke Rotteveel (70,24%) 2. Leon Bosch & Petra van Reijzen (68,01%) 3. Maarten van Asseldonk & Kees van Leeuwen en Joop van der Hoek & Toon Teunisse (61,16%). Spel 1 was direct al een heel interessant spel waarop verschillende eindcontracten plausibel waren, maar waarop alleen aan 4 van de 15 tafels 3SA als manche-contract in de spelpraktijk werd gerealiseerd naast enkele deelscores, zoals zes keer 3♣+1. Er waren ook nog twee 4♠ biedingen door NZ, maar deze gingen 1 en 2 down.

Spel 1 Sinterklaasdrive 4-12-18

Noord/Niemand

kontr 1

 

Biedverloop bij Prof Jack

kontr 2

 

 

 

 

Behalve op ruiten, heeft Oost een heel sterk spel in handen en Oost biedt 1SA. De twee schoppen door West is hier de Jacoby-transfer naar klaveren: weinig punten, maar zes klaveren. Oost geeft het verplichte antwoord van 3♣ en aan zes tafels is dit in de biedpraktijk tevens het eindbod. Maar Noord, ook al heeft hij twee keer gepast, kan overwegen om dit bod uit te nemen met 3♠. Maar dit uitnamebod kan nu een onbedoeld effect hebben, want nu komt Oost weer terug in de bieding en die telt in een optimistische bui 9 3SA-slagen: zes klaveren, twee harten en één schoppen, inclusief de hoop op enige steun daarbij van zijn partner. De grote onbekende is ruiten, waar zitten die allemaal, in ieder geval niet bij Oost! Alles overwegende, biedt Oost dan 3SA! (overigens zou Oost dit in de praktijk wellicht ook al een beurt eerder hebben kunnen doen). Jack zou trouwens voor 4♣ kiezen na 3 schoppen. Vervolgens kan Zuid met zijn fraaie schoppenkaart met 4♠ nog verder uitnemen, ook dat is nog in de biedpraktijk twee keer gedaan. Jack zou dat niet doen, maar hij zou wel voor West overwegen om eventueel nog 5♣ te bieden.     

Spelverloop bij 3SA

3SA blijkt het goede contract, maar uit het biedverloop blijkt al dat dit moeilijk te bereiken was. In eerste instantie wordt immers op 3♣ uitgekomen, vervolgens eventueel op 3♠, dan eventueel op 3SA en dat kan ook weer worden uitgenomen. En heel plausibel allemaal. Toch werden er in de spelpraktijk van BC Kontrakt nog vier 3SA-contracten gespeeld en die werden met enig geluk (in de zin van: de harten heer zit in Noord) allemaal gemaakt. Zelfs al komen NZ met ruiten op, meer dan vier slagen zitten er niet in voor NZ. Hierna kunnen OW hun 9 slagen op rij maken, mits de harten vanuit West worden gespeeld (zoals na de klaveren) om de heer in Noord eruit te snijden, maar dat is de Kontrakt-spelers wel toevertrouwd. Een heel leuk spel dus, waarop heel gevarieerd kon worden gereageerd en dat gebeurde ook in de Kontrakt-praktijk!   

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

-advertenties-

-goede doel-