Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: veel variatie bij BC Zoetermeer

BC Zoetermeer (https://www.nbbclubsites.nl/club/22047) telt intussen al bijna 130 leden en speelt iedere maandagavond in 2B-Home. Onderstaand spel 3 komt uit de sessie van 10-12-18. In deze sessie is topintegraal gespeeld waarin de hoogste scores werden behaald door 1. Loes Hermans & Paulien Schut (62,58%); 2. Thea Oudmayer & Jos van Schilt (60,58%) en 3. Arie Krijgsman & Ton Willemse (59,75%) Spel 3 was weer een interessant 3SA-spel met een grote variatie in het resultaat. In totaal werd er 13x 3SA gespeeld aan 23 tafels. 3SA was het meest profijtelijke contract omdat dit meestal met een overslag werd gemaakt, terwijl de 2 4-contracten exact werden gemaakt. Maar 3SA werd ook nog twee keer gemaakt met drie overslagen en verder werd 3SA ook nog twee keer twee down gespeeld. En dat zijn 5 slagen verschil in het beste en slechtste resultaat. De hoogste scores behaalden op dit spel Arie Krijgsman & Ton Willemse en Martin d’Anjou & Miny Pannen: 3SA+3: 98,00%.

 

Spel 3, 10-12-18, Zuid/OW

100.1

 

 

Biedverloop bij Prof Jack

100.2

 

 

 

Zuid heeft een sterke opening met 15 pt, geen SA-verdeling, zodat Zuid gewoon met 1♣ opent. West vervolgt dan bij Jack met een zwak sprongvolgbod (zes hartens, maar nog geen 10 pt). Noord heeft met 14 punten ook een mooie opening en biedt zijn vijfkaart schoppen (10+ pt), zodat Zuid alles bij elkaar 25+ pt telt en de bieding besluit met 3SA. In de biedpraktijk biedt ook Noord het eerst SA (maar liefst 8x), vermoedelijk verhoogt dan Noord gelijk al in zijn eerste biedbeurt het bod naar 3SA.

Afspel

Gezien ook de hartenbieding van West kwamen OW meestal op met harten (maar toch niet altijd, 5x werd met iets anders opgekomen). Als West moet opkomen is er in theorie geen kans op het maken van hartenslagen op rij, maar als Noord speelt komt Oost uit, en Oost kwam 4x met een kleine harten op, en als Zuid dan zijn heer zet, maken OW achter elkaar zes hartens: 2 down. Hoewel Oost maar liefst 4x kans had op 2 down, slaagden NZ erin om 3x de heer te doen duiken, zodat in die gevallen NZ aan slag kwamen of met harten boer of met harten heer. Vervolgens konden NZ nog eens 8 slagen op rij maken (4 ruitens, 2 klaverens, 2 schoppens). Daarbij zit West in een dwangpositie, als hij teveel hartens vasthoudt en schoppens wegdoet in de hoop op de schoppen heer als entree naar de harten bij Oost, dan komt hij niet eens meer aan slag. Dan komt Noord in de gelegenheid om ook nog even zijn resterende schoppens te maken. Zeven keer was het resultaat 3SA C, dus die keren had West prima drie schoppens behouden als entrees voor per saldo vier slagen. In de spelpraktijk scoorden NZ verreweg het best, maar dat had ook toch weer iets anders kunnen lopen.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

-advertenties-

-goede doel-