Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: de groeispurts van denksporten bij 2B-Home.

Bij het maken van mijn rubriek over Bridgeclub Zoetermeer viel het mij ineens op: 130 leden! Dat is veel voor Zoetermeer waar de andere grote bridgeclubs omstreeks 100 leden tellen. En dan is BC Zoetermeer pas in 2014 opgericht, en nu al zoveel leden. Ruth Smits, die zich full time bezig houdt met het denksportcentrum 2B-Home (Dr. Paltelaan/Vernèdepark), voor 60% met bridge, gaf uitleg.

IMG 6214

Jaren geleden waren er nog geen activiteiten op maandag. Op een gegeven moment is toen de Oefenclub op maandag geplaatst. Aspirant bridgers volgen eerst bridgecursussen, waarvoor ook een bridgeschool is bij 2B-Home. Daarna volgt de stap naar de Oefenclub onder leiding van Peter Englebert, van nu omstreeks 30 leden. De Oefenclub bridget met langzamer tempo, met geduldige begeleiders die gedurende de spellen vragen beantwoorden. En dan volgt de stap naar een echte bridgeclub en de meeste bridgers willen op dezelfde avond blijven spelen. Zo is in 2014 BC Zoetermeer opgericht en op de maandag geplaatst, met nu dus al 130 leden. Door dit succes is de Oefenclub in september 2018 verschoven naar de dinsdag, de dag van BC Kontrakt (ca 80 leden) en hopelijk zal ook die club nu zo’n groeispurt gaan doormaken. 

Verder werd in 2014 ingespeeld op de behoefte om ’s middags te gaan bridgen, door het oprichten van BC Gezelligheid Troef, die toen op donderdag begon, maar inmiddels ook op de woensdagmiddag speelt, en die ook in vier jaar al zo’n 135 bridgers telt! Behalve een Bridgeschool, een Oefenclub en acht (!) Bridgeclubs, speelt er ook een Schaakclub (SC Botwinnik) op donderdagavond in 2B-Home die in 2014 nog 60 leden telde, maar intussen is SC Botwinnik met een groeispurt op meer dan 100 leden uitgekomen! Deze successen zijn ongetwijfeld mede te danken aan de gezellige locatie met mooie zalen die 2B-Home is en de goede organisatie van 2B-Home. Overigens zijn enkele van de acht bridgeclubs wel iets teruggelopen door vergrijzing en de overstap naar de middag. Per saldo tellen de denksportclubs zo’n 750 denksporters, al zitten in dit cijfer wel dubbeltellingen van met name bridgers die bij meerdere clubs bridgen.

Samenwerking troef!

De concentratie in 2B-Home van veel denksporters en veel clubs brengt uiteraard voordelen met zich mee zoals met betrekking tot promotie, scholing, catering/bediening (de clubs hoeven zelf geen bardiensten te organiseren), maar ook heel interessant is dat 2BHome een dure dupliceermachine (ook wel schudmachine genoemd) heeft aangeschaft, waarvoor de bridgeclubs die er gebruik van maken, jaarlijks huur betalen. De voordelen hiervan liggen ook op het elektronische vlak, want de “gebruikers” zetten nu uitgebreide resultaten van de bridgeavonden op hun website, waarvan ook bridgerubrieken gemaakt kunnen worden. Sterker nog, zelf kan ik feitelijk alleen van vijf 2B-Home-bridgeclubs op efficiënte wijze bridgerubrieken maken.

ICT-steden

Bridge en schaken zijn vooral prominent aanwezig in de ICT-universiteitssteden Delft en Eindhoven. Wat dat betreft zou 2BHome best nog wel eens verder kunnen groeien, daar is nog ruimte voor, nu Zoetermeer een ICT-groei-impuls ondervindt van de Dutch Innovation Factory (DIF), waarin zich ook de ICT-vestiging bevindt van de Haagse Hogeschool. In 2014 waren er al ruim 500 studenten aan de DIF en in de nabije toekomst wordt een verdere groei naar 800 ICT-studenten verwacht. De Zoetermeerse denksporters van 2B-Home en de ICT-studenten moeten elkaar nog vinden…

Evenementen, workshops op gebied van bridge

Het eerstvolgende evenement is de traditionele Nieuwjaarsdrive van Bridgevereniging TOP op vrijdag 11 januari 2019, aanvang 20:00. Deelnemers zenden een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en gireren € 15,00 per paar op rekening NL52 INGB 0007 583223 van BV TOP onder vermelding van beide namen. Daarna volgen de Soroptimistendrive voor een goed doel en verdere drives. Ook organiseert 2B-Home workshops over speelwijzen (uitkomst, tegenspel) met gewoonlijk een keuzemogelijkheid uit 5 à 6 thema’s.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

-advertenties-

-goede doel-