Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy  Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: aas duiken bij de Sprinter

BC De Sprinter (https://www.nbbclubsites.nl/club/22026) is een bridgeclub van ca 75 leden en speelt iedere donderdagavond in 2B-Home. Op spel 6 van 22-11-18 moest in Noord op de eerste hartenslag het aas worden gedoken om het contract te kunnen maken. Twee keer ging het mis en kon de verdediging het 3SA-contract down spelen. Op de eerste drie plaatsen van de volledige sessie van 22-11-18 stonden na afloop 1. Hanneke Teunisse & Ton Teunisse (59,58%); 2. Hans Kuiper & Leo Asselman (57,08%); 3. Marretje Faber & Joop Faber (55,00%). De komende rubrieken zal aandacht worden gegeven aan het Gemengde Paren kampioenschap van het District Delft dat ook in 2B-Home wordt gehouden en voor het eerst zal daarna ook in deze rubriek aandacht worden gegeven aan de bridgesessies van BC Gezelligheid Troef, een middagclub die ook bij 2B-Home speelt.

Spel 6 22-11-18; Oost/OW

101.1

 

Biedverloop bij Jack

101.2 copy

Oost heeft 6-10 pt en een zeskaart harten en biedt dan een zwakke twee harten; Zuid heeft weliswaar openingskracht maar eigenlijk geen biedbare kleur meer en dat geeft hij aan met een informatiedoublet; Jack zou nu voor Noord passen, dus van het informatiedoublet een strafdoublet maken. In de biedpraktijk is deze speelwijze één keer toegepast, maar Oost bestrafte dit met een topscore 2♥ gedoubleerd, en in de biedpraktijk was meestal 3SA het eindbod en dat maakte in de praktijk dus veel meer kans dan het strafdoublet.

Spelverloop

Aan de twaalf tafels van de twee lijnen werd 9x 3SA geboden (8x door Noord). Dat werd 7x gemaakt waarvan 4x met een overslag. In die gevallen kwam Oost doorgaans op met harten heer of harten vrouw. Het probleem voor West is nu dat hij de boer moet zetten, want als hij dat niet doet, hoeft Noord niet eens het aas te duiken. Immers, Oost komt zelf heel moeilijk aan slag, dat moet door West gebeuren via de ruiten heer of schoppen boer. Als West dan met harten boer opkomt, zal Oost de slag te hoog moeten overnemen voor dan slechts twee hartenslagen. Want harten negen in Noord is dan hoog genoeg om een lange serie te onderbreken en Oost komt niet meer aan slag: contract gemaakt, soms dus met een overslag.

Als Oost echter met de harten vier opkomt (in één geval speelde Zuid 3SA en kwam West op met harten vijf, ook goed), en West zet dan de boer, dan zal Noord het aas moeten duiken om de vervolg-communicatie tussen West en Oost te verbreken (Noord kan West immers op twee hartens taxeren: 13 – 6 bij Oost – 1 bij Dummy Zuid – 4 bij Noord zelf = 2 bij West). In de praktijk is dat twee keer misgegaan, kennelijk is de aas toen al in de eerste hartenslag gezet, en als West dan aan slag komt via bijvoorbeeld ruiten heer, dan kan West terugkomen met de harten vijf, waarna Oost al zijn resterende hartens kan maken en OW maken dan per saldo zes slagen, waaronder vijf hartenslagen; Piet Plieger & Rienus Salverda scoorden daarmee 2 down voor 100%!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

 

-advertenties-

-goede doel-