Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy  Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: BC Gezelligheid Troef

BC Gezelligheid Troef (https://www.nbbclubsites.nl/club/22046) is in 2014 opgericht en telt al bijna 150 leden. Een supersnelle groei die vermoedelijk ook komt omdat de club op zowel woensdagmiddag als donderdagmiddag speelt in 2B-Home vanaf 13:00 uur. Onderstaand spel 6 komt uit de sessie van 30-1-2019. Deze sessie werd gewonnen door Frans Mertens & Piet van Wijgerden (69,00%), gevolgd door Lyda Duijzer & Theo Duijzer (67,33%) en Adrie Huurman & Wim Struik (63,50%) die ook de beste score behaalden op spel 6 van deze sessie met 3SA+2 (100%); terwijl 3SA ook driemaal down werd gespeeld. Er waren ook betrekkelijk veel contracten op ruiten en verder enkele op schoppen die allemaal down gingen behalve de drie laagste deelscores op ruiten. Ook Prof Jack komt als volgt op 3SA uit, maar gaat bij het beste tegenspel minstens 1 down.

Spel 6, 30-1-19, Oost/OW

103.1

 

Biedverloop bij Prof Jack

103.2 copy

Noord heeft een sterke opening met 18 pt, te sterk voor een 1SA-bod, zodat Noord toch gewoon met zijn vijfkaart in ruiten opent. De punten van Oost zitten in het bereik van 8-15 punten en ook heeft Oost een 5+kaart schoppen, zodat hij een volgbod in schoppen doet. Zuid geeft vervolgens een negatief doublet en belooft daarmee 6+ punten en een vierkaart harten. Noord springt nu naar 2SA en belooft daarmee 18-19 punten maar heeft niet de vierkaart harten waarop zijn partner hoopte, maar Zuid kan met deze informatie naar 3SA verhogen, het eindbod.

Afspel

Hoe mooi de bieding ook tot stand komt bij 3SA, toch kunnen de 3SA-spelers heel vaak best een zwakke kleur in handen hebben en dat is hier het  geval: de klaveren van NZ zijn om te huilen, als OW dat goed uitspelen, maken ze 5 klaveren op rij en dat is dus op zijn minst 1 down! Hier moet Oost dan wel opkomen met zijn klaveren aas (of heer), want als hij met een lagere klaveren opkomt maakt Noord wèl zijn vrouw, en dat is al minstens een slag extra. Ook moet Oost in de derde slag niet zijn klaveren tien zetten, want dan kan West hem niet meer met klaveren aan slag brengen. En al ligt een uitkomst met klaveren heel erg voor de hand, Noord en Zuid hebben immers ruiten en harten laten horen, en de klaverenkaart van Oost is heel erg sterk, toch zou nog iemand de schoppen kunnen proberen. Zo kan er in de praktijk nog een heleboel minder goed gaan, maar in de praktijk van Gezelligheid Troef werd het SA-contract toch overwegend down gespeeld, en werd steeds uitgekomen met klaveren!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home)

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-