Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy  Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Zoetermeerder en schaker John Pouwels: Eerste plek bij bridgeclub PBC

Volgens het NBB-district Delft zijn hierbij 40 bridgeclubs uit de regio aangesloten. Naar gemiddelde rating zijn de drie beste clubs 1. Gehaktmolen (Delft), 2. Delftse BC en 3. Pijnackerse BC (PBC) en op 4. en 6. staan Beter Zicht en Kontrakt uit Zoetermeer. Van de genoemde clubs is PBC veruit de grootste met meer dan 200 leden en met drie speeldagen. Het zal geen verwondering wekken als de PBC-donderdagavondcompetitie de zwaarste van het hele district zou zijn. In januari is de eindstand hiervan bovenaan: 1. Ron van den Broek & John Pouwels (58,29%); 2. Fred van Emmerik & Tom Mendel (56,82%) en 3. Leo van Leeuwen & Roel Wilms (55,02%). Mooie aanleiding voor een gesprek met en over Zoetermeerder John Pouwels, die veel Zoetermeerse bridgers niet eens zullen kennen omdat hij eigenlijk uitsluitend in Pijnacker bridget.

John Pouwels (53 jaar, schaker) kwam omstreeks zijn 27e vanuit Groesbeek naar Zoetermeer om als informaticus te gaan werken bij Siemens, de wereldwijde multinational van de apparaten die toen nog een stopcontact behoefden. Bij Siemens ontmoette John ook zijn vrouw, met wie hij inmiddels drie dochters heeft van 16, 14 en 12 jaar die wel enige belangstelling voor schaken hebben, maar toch meer voor turnen en atletiek. John ging schaken bij Botwinnik waarvan hij ook al snel voorzitter werd. Met zijn hoogste rating van 2192 was hij ook de aangewezen man om les te geven en sommigen van zijn leerlingen zijn hem intussen in sterkte gepasseerd zoals Roger Meng (nu van Charlois Europoort, met 2443!), Arthur Pijpers (nu van LSG Leiden met 2480!) en Thom Beeren die nog steeds bij Botwinnik schaakt met een intussen snel stijgende rating van 2133! Maar na 20 jaar Botwinnik wilde John wel weer (!) eens bridge gaan spelen. En 7 jaar geleden ging hij met zijn partner Ron van den Broek bij het beresterke PBC spelen en ook al vanwege zijn thuissituatie vindt hij 1 avond per week “genoeg”, mede omdat hij soms ook nog als vrijwilliger op de zaterdag op pad is. Als FIDE-arbiter heeft hij wel bij het NK gearbitreerd (ook in de gouden tijden van Jan Timman) en op schaaktoernooien. Via zijn vroegere werk is hij ook EHBO-er geworden en in die kwaliteit is hij soms bij “het Ilion van zijn dochters” te vinden. En op ca 10 zaterdagen per jaar schaakt John nog steeds mee met de PION uit Groesbeek in de derde klasse van de KNSB! Bij PBC is John met zijn partner 7 jaar geleden in de laagste lijn (C-lijn) begonnen, en in de daarop volgende jaren werd geleidelijk aan steeds hoger gespeeld totdat vorig jaar een stevige doorbraak naar de A-lijn kwam en in januari 2019 is John daarin voor het eerst op de eerste plek geëindigd met de al eerder aangestipte uitstekende score; John speelt dan ook een vrij ingewikkeld biedsysteem met zijn partner, en al spelen ze slechts 1x per week, ze hebben soms per mail nog wel contact met elkaar om hun biedsysteem nog verder te verfijnen. Want op het niveau van John zijn het vaak de kleinigheden die voor overslagen of downslagen zorgen. Is John nu de beste denksporter in Zoetermeer van 2 disciplines: schaken en bridge? Nou, John weet zoal meer goede denksporters van twee disciplines in Zoetermeer op te noemen: schaker en bridger Bernard Bannink alsmede natuurlijk ook Rob Clerc, negenvoudig oud-Nederlands kampioen dammen die eveneens bij PBC bridge speelt! En gaat John nu ook meespelen in het Open Paren kampioenschap van NBB Delft en met een PBC-viertal in de landelijke NBB-competitie? Maar uit het verhaal blijkt het al: John is een heel druk bezet man en nog niet echt bezig met eventuele vervolgstappen. Hieronder een spectaculair spel waarop John & Ron als NZ 100% scoorden, met commentaar van John zelf.

Spel 15 dd 10.1.19 Zuid/NZ

104.1

 

Zuid opende de bieding met 3♣, West en Noord pasten, Oost doubleerde informatief waarop West 3SA (verdeelde hand, dubbele klaverstop) bood (maar Prof Jack zou 3 bieden) waarop een strafdoublet van Noord volgde, waarna allen pasten. Noord startte met klaveren voor West, harten terug voor Noord (!); nogmaals klaveren voor West. Maar later komt Zuid nog aan slag met A en legt de rest van zijn klaveren neer voor 5 down gedoubleerd!! 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home)

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-