Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: GP NBB-Delft voor Maas-Van Glabbeek
Op drie woensdagen in januari 2020 is de Gemengde Paren Competitie van het NBB-district Delft gespeeld in het gezellige 2B-Home in Zoetermeer. Er waren 44 deelnemers en aan de top van het eindklassement staan 1. Willem Jan Maas & Hedwig van Glabbeek met 58,49%, 2/3 Anne-Marie Bennik & Fred Heemskerk en Sijke Hoekstra & Kees Schipper, allebei de paren met 57,46%. Hierna ziet u spel 5, sessie 3 van 22-1-2020; deze sessie is gewonnen door Liet Relou & Dick de Leeuw met 65,95% en de beste scores op spel 5 zijn gemaakt door NZ-paar Barbera Wiemer & Roland van Ommen, 2SA+2 voor 100% en door de OW-paren Dick Brus & Anneke van Oosten en de sessie-winnaars, allebei de paren 3SA-2 voor 95%. Aan de elf tafels werden op spel 5 alleen maar SA-contracten gespeeld, en zoals zo vaak met zeer uiteenlopende scores: 2SA+2; 2SA+1 (2x); 2SA C (2x); 3SA-1; 2SA-1 (2x); 1SA-1 en 3SA-2 (2x). De kampioenen plaatsten zich voor de Halve Finale van het Nederlands Kampioenschap op 7 maart in Utrecht.
Spel 5 dd 22-1-20; N/NZ
Biedverloop bij Prof Jack
Een moeilijk SA-spel, niemand heeft een vijfkaart, er is geen enkele lange kleur te maken, maar Zuid heeft ook nog 15 punten en kan dus openen met 1SA, met 9 punten biedt Noord bij met twee klaveren, en vraagt hiermee op basis van de Stayman-conventie naar een vierkaart-plus in de hoge kleuren, met twee ruiten beantwoordt Zuid die vraag ontkennend. Met 8 of 9 punten wordt vaak 2SA geboden, zoals ook in de praktijk van de 11 tafels (zie de scores), maar Prof Jack lijkt ditmaal een gokje te willen wagen met 3SA. Trouwens, als hij voor Noord 2SA had geboden, dan had hij voor Zuid met de “minimale” 15 punten op 2SA gepast.
Spelverloop
Volgens double dummy (beste spel bij open kaart) kan de verdediging het spel maar liefst 2 down spelen. In de praktijk is dat bij dichte kaart natuurlijk veel ingewikkelder. Maar als West nu eens “gewoon” met zijn langste kleur (in de praktijk is ook 9 van de 11 keer met een ruitentje opgekomen) opkomt en Noord de aas een keertje duikt, komt Oost aan slag. Als Oost nu eens een lage harten probeert (maar in de praktijk kan Oost uiteraard niet weten dat de hartens extreem mooi verdeeld zijn voor OW) komt West altijd heel goedkoop aan slag, gelet op wat hij in de dummy in Noord ziet liggen. Vervolgens kan West rustig zijn hoogste harten maken en vervolgens kan hij Oost via harten aas aan slag brengen. Oost maakt vervolgens nog een extra (vierde) hartentje omdat de hartens 3:3 zijn verdeeld bij NZ. Dat zijn al vijf slagen waarbij ook nog de klaveren heer komt, want die zit achter de aas in Zuid, en NZ kan er niet omheen spelen, gezien al die korte kleuren… Toch twee paren, die deze verdediging hebben gevonden, heel mooi!
Bram Doeves (