Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Polak-Slavenburg landskampioen Paren Competitie 1957

In het voorlaatste weekend (er werd op zaterdag en zondag gespeeld) van de Paren Competitie Meesterklasse A in 1957 speelde Slavenburg weer met Polak en zij verrichtten toen de wel heel bijzondere prestatie om van de zevende plaats op te rukken naar de tweede plaats op basis van verreweg de beste weekendscore! Er deden 10 topparen van de NBB mee aan deze topcompetitie en na dit weekend was de stand van de drie hoogste paren: 1. Gebroeders Oudshoorn 454,5 pt; 2. Polak-Slavenburg 451,5 pt en 3. Filarski-Verboog 447,0 pt. In zijn bridgerubriek van 2-3-1957 gaf Herman Filarski hiervan een prachtig verslag: de Rotterdammers goochelden met vele gewaagde stunts talrijke matchpunten bij elkaar, en deelden ook nog een forse klap uit aan de gebroeders Oudshoorn, want de broers kregen in een spel tegen Polak-Slavenburg 2200 downpunten om de oren, maar ze bleven nog wel de eerste plaats bezetten!

Een mooi spel volgt hierna. Het laatste weekend werden Slavenburg-Polak landskampioen , en dat was het eerste grote succes voor Bob Slavenburg, pas op 40-jarige leeftijd (wordt vervolgd).

 Zuid/Niemand; PC1957-1

S1

 

 Biedverloop

S2

Zuid opende met een zogenoemde zwakke 1SA (die tegenwoordig niet of nauwelijks meer wordt gespeeld) en Noord met zijn 19 pt kan dan een klein slem vermoeden. Maar de gebroeders Oudshoorn, die toen nog stevig op de eerste plaats stonden, namen geen risico en boden 3SA, in de hoop dat de 6SA-bieders het niet zouden maken. Deze beslissing was juist, vond Filarski, want slechts één paar maakte het slembod: Polak-Slavenburg!

 Het slembod is te winnen, maar het is verre van eenvoudig. Wat de overige slembieders niet lukte, lukte Slavenburg wel, hij zou dit kunststukje op tafel leggen, en wel door Oost in een dwangpositie te brengen! West kwam uit met een klavertje, in Noord genomen met de Vrouw. Zuid speelde nu ruiten 9, en dwong weer eens het geluk af dat Oost zijn Heer zette, voor hij die Heer kwijt raakte aan de Aas nog op tafel. Oost komt terug met klaveren (of harten), en Zuid pakt nu twee klaverenslagen in Zuid, twee ruitenslagen in Noord (de snit op de Vrouw in West lukt) en ruimt dan in Zuid een schoppentje (!) op en Zuid maakt ook nog drie hartenslagen, en is dan in Zuid voor de laatste vier slagen. Noord heeft al zijn schoppens nog, Oost heeft nog drie schoppens en een hoge harten, Zuid heeft nog een vrije klaveren, een harten en twee schoppens, West komt niet meer aan slag. Zuid komt nu met zijn vrije klaveren op en Oost zit dan in een volmaakte dwangpositie. Als Oost zijn harten opruimt, komt Zuid terug met harten en de twee hoogste schoppens; als Oost een schoppentje opruimt, maakt Slavenburg na het klavertje nog drie schoppens, contract gemaakt!

 Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., (normaliter, nu niet) op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home)

-advertenties-

-goede doel-