bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Slavenburg-Kreijns in Spanje

 

In november 1965 maakte Filarski zich enigszins zorgen over de verminderde vorm van het duo Slavenburg-Kreijns in de viertallencompetitie. Immers, binnen enkele maanden zou NL in Italië gaan meespelen in de zware strijd om het WK. En als Slavenburg-Kreijns zouden falen dan is het vrijwel zeker dat het Nederlandse bridge daar geen goed figuur zou slaan. Maar Filarski ziet de zaken niet al te somber in. Het met vormverlies kampende Bridgekring sukkelt met zijn tweede team na het vertrek van Kornalijnslijper. Belangrijk is, aldus Filarski, dat Slavenburg-Kreijns zo spoedig mogelijk interessante oefenwedstrijden gaan spelen om weer in hun ritme te komen!

Filarski werd op zijn wenken bediend. In een interessant artikel op 2-12-65 in de Telegraaf door “onze bridgemedewerker” en dat moet bijna wel Bob van der Velde zijn geweest, schrijft Bob dat met name de Zuid-Europese landen actief zijn in het organiseren van groots opgezette bridgetoernooien voor de Europese topbridgers, met het WK 1966 in het vooruitzicht. Het mooie is dat Nederland nu in het paar Slavenburg-Kreijns twee graag geziene bridge-ambassadeurs bezit die overal zeer welkom zijn en ook voor die toernooien worden uitgenodigd, zoals laatst in Portugal op een belangrijk toernooi dat ze ook nog op hun naam brachten!

Ook in Palma, Majorca, Spanje wordt een belangrijk toernooi georganiseerd met een uitnodiging voor een compleet Nederlands team. Naast Slavenburg-Kreijns spelen ook Kaiser-VdVelde mee. De Italianen komen daar met hun fameuze “blue-team”, de Fransen met Trézel-Le Dentu, enz.

In het voortoernooi begonnen Slavenburg-Kreijns met een overwinning in hun lijn, terwijl Trézel- Le Dentu een klinkende overwinning in de andere lijn boekten. De overige Nederlanders eindigden in het midden van de ranglijst.

Bob Slavenburg, Zuid in bijgaand spel, toonde grootmeesterlijk aan hoe de punten te scoren.

Noord/OW

136.S1

 

Biedverloop

136.S2

 Tegen Kaiser-vdVelde opende Zuid niet eens en ondanks sterk tegenbieden durft Bob toch 2 schoppen te bieden dat dan ook wordt gedoubleerd. Maar het afspel van Bob is weer grandioos, alsof hij met open kaart speelt!

West kwam uit met ruitenaas en vervolgde met ruitenvrouw, genomen in Noord met ruitenheer. Bob kwam nu met klaveren tien terug, door Oost genomen en die harten terug speelde. West incasseerde nu twee hartenslagen en vervolgde met klaveren 7. Noord moest een ruitentje bijgooien, en Zuid nam de slag. OW hadden nu al vier slagen en West achtte zich al verzekerd van nog twee troefslagen en een goede score. Maar Bob speelde nu schoppenaas, troefde een klaveren in Noord, incasseerde harten tien en troefde harten negen in de hand. Met nog drie slagen te gaan speelt Zuid klaveren vrouw. Met nog drie troeven in de hand kan West hiervan slechts één maken. Hij kan met zijn troeven niet op tegen troefheer in Noord en troefboer in Zuid. Contract gemaakt!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-