Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Geschiedenis bridge: Slavenburg-Kreijns WK 1966 (vervolg).
In De Tijd werd op 6-8-1966 nog eens teruggekeken op het WK voor landenteams in Italië dat kort voorafging aan het WK parenbridge in Amsterdam waar Slavenburg-Kreijns wereldkampioen zouden worden. Nederland was in Italië slechts voorlaatste geworden, maar Thailand had het nog slechter gedaan en was kansloos laatste geworden. Dat kwam mede omdat hun twee beste spelers uiteindelijk niet meededen. Het volgende complexe spel tegen Thailand kon alle kanten uit maar verliep verrassend positief.
Zuid/OW
Biedverloop
Het bieden werd een waar gevecht, volgens De Tijd, met Slavenburg-Kreijns op NZ. De Tijd merkte op dat het 3SA-bod van Slavenburg bluf is, Kreijns kan altijd nog uitwijken naar ruiten of schoppen. Gezien de prachtige kaarten van OW is echter het 5 harten-bod helemaal zo gek nog niet en met enig geluk ook te maken. Alleen klaverenheer en schoppenaas zijn voor NZ met enige zekerheid te maken.
Het spelverloop
Noord (Slavenburg) kwam op met de ruitenheer, getroefd in Oost. Daarna volgden twee rondjes troef en daarna klaveren die al snel eindigden bij de klaverenheer in Noord. Maar daar zat Slavenburg die heel slim schoppen drie naspeelde en toen moest West raden waar de aas en de vrouw zaten en dat deed hij verkeerd, want hij zette de schoppenheer en vervolgens maakten NZ niet alleen de schoppenaas, maar ook nog de schoppenvrouw! Dat was dus 1 down ofwel 100 punten.
De andere tafel
Aan de andere tafel hadden Oudshoorn-Boender als OW de mooie kaarten, en kwamen wel heel erg optimistisch op zes harten uit, maar gelukkig meende Zuid het “redbod” van 7 ruiten te moeten doen!? Na een doublet van Oost ging dat gedoubleerd 5 down en dat leverde nog eens 900 punten op. In totaal leverde dit spel de Nederlanders 1000 punten op ofwel 14 matchpunten, zodat deze toch wel angstige geschiedenis bijzonder goed afliep!
Bram Doeves (