BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week  Competitie Herfst Bridge NBB-district Delft.

 

Op 29 oktober 2014 begon deze herfstcompetitie van het actieve NBB-district Delft in Pijnacker. Bijna 30 paren uit het hele district komen op vijf aaneengesloten woensdagmiddagen bijeen om hun onderlinge kracht te meten. Drie van de vijf zittingen tellen mee voor het eindklassement. Twee keer kan men verstek laten gaan. Deze rubriek gaat in op sessie 2 van 5-11-2014. Op dat moment staan op kop Rob Jagroop & Ronald Vedder, die ook sessie twee hebben gewonnen. De nummers twee en drie van sessie 2 zijn Linda Goewie & Gerrit Goewie en Henk den Boer & Ger Clemens. In de B-lijn zijn op dat moment Joop Visser & Margreet Visser de koplopers. Spel 23 was een interessant spel, enerzijds werd er op rondgepast (5x), anderzijds werd er onder meer 2x 4 harten op geboden dat 1x werd gemaak

 

Spel 23 dd 5-11-14 Zuid/Allen Biedverloop bij Prof Jack op basis van vijfkaart hoog
herfst3 herfst4

 

Prof Jack vindt dat Noord met zijn magere hand nog juist kan openen; en aangezien Noord op een vierkaart kan hebben geboden ligt als tweede bod 1SA in de rede, want Zuid forceerde met zijn nieuwe kleur een tweede bod van Noord. Prof Jack geeft vervolgens de voorkeur aan 3SA, maar herhaling van de harten op 3-niveau geeft een sterk spel aan (maar net geen opening) en meer dan 4 harten. Dan is er een hartenfit en dan gaat Jack naar 4 harten, ook al zal dat moeilijk maakbaar zijn, want Zuid had net geen opening en Noord heeft een minimale opening. Passen op 3♥ is dus ook begrijpelijk. De biedpraktijk in de A-lijn in Pijnacker is 2x 4♥, 1x 3♥ en 3x pas; in de B-lijn werd 2x rondgepast en kwam men verder met iets minder risico op iets lagere hartencontracten uit.

Afspel

Bij Jack gingen NZ 1 down, want OW maken al gauw twee troefslagen, een schoppenslag en een ruitenslag. De succesvolle speelwijze voor OW is dat West (drie slagen bij Jack) met een kleine schoppen uitkomt en aan slag dan steeds met schoppen vervolgt en niet met ruiten, en dat Oost, die ♥H maakte, dan juist wel met ruiten vervolgt. In de praktijk van Pijnacker maakten Henk den Boer & Ger Clemens 4♥ en dat was dus 100%!, mogelijk verslikten OW zich hier in de ruiten, en Rob Jagroop & Ronald Vedder boden en maakten 3♥ voor de mooie score van 80%.



Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)Bram Doeves

 U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-