BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week  Cees Sint over André Boekhorst.

 

Een week na het overlijden van André Boekhorst in 1995 schreef Cees Sint in zijn bridgerubriek in het AD ter nagedachtenis aan deze “veelzijdige en geliefde man” – André Boekhorst was 17 jaar lang bridgemedewerker van de Volkskrant en 29 jaar bestuurder van de Nederlandse Bridgebond – een fragment dat werkelijk bol stond van “Boekhorstiaans taalgebruik”, want André Boekhorst schreef in een journalistieke heel eigen stijl. André Boekhorst bundelde zelf zijn meest geslaagde rubrieken in het boek “Een tipje van de sluier” (1991) en vervolgens hebben Piet Verreck (de zwager van André Boekhorst) en Bram Doeves nog twee boeken met selecties van zijn Volkskrantrubrieken uitgebracht: De bridgerubrieken van André Boekhorst, deel 1 (over 1974-1979) in 2013 en deel 2 (over 1980-1990) in 2014. Hier komt het fragment.

Zuid/OW

  ♠ 72  
  43  
  AT42  
  ♣ VBT98  
♠ 64 N ♠ B85
HVBT8 W         O 9
HV75 Z B9863
♣ 75   ♣ 6432
  ♠ AHVT93  
  A7652  
  -  
  ♣ AH  

Zuid opende met 1, West zei 2 en Noord liet zich verleiden tot 3, hetgeen een rampzalige uitwerking op Zuid leek te hebben. Zonder veel plichtplegingen stevende Zuid af op 6, waartegen West met H uitkwam. Zuid nam het aas. De lezer moet nu even goed op zijn stoel gaan zitten, want wat de leider uithaalde, was niets meer of minder dan een circustruc. Hij incasseerde aas en heer van troef, vervolgens aas en heer van klaveren en vervolgde met … 3. Oost zou op dat moment liever een ratelslang in zijn hand hebben gehad dan B, maar hij was aan slag en moest ruiten of klaveren spelen. Zo raakte Zuid zijn vier hartenverliezers kwijt en zo kwam het dat de Zuidspeler aan de andere tafel bijna een hartstilstand kreeg toen zijn partners hem in de pauze meedeelden: 6 gemaakt, niets aan te doen, zit er gewoon in.

 

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)Bram Doeves

 U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-