BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  De openingsdrive bij Sweet Lake Bridgers

 

Sweet Lake Bridgers is een bridgeclub die op woensdagavond bridge speelt in 2B-Home en die 77 leden telt. Het nieuwe seizoen begint vaak met een openingsdrive om er weer een beetje in te komen. En Prof Jack keek inderdaad een beetje bedenkelijk bij de contracten op spel 7. Toch eigenlijk een vrij eenvoudig spel, maar ook in de A-lijn waren de contracten van vier van de zes tafels niet zo best. In drie gevallen werd voortijdig gestopt met de schoppenbieding, en in één geval werd een dubieus doublet gegeven.

 

Openingsdrive 2-9-15, spel 7; Z/A

  ♠ AT932  
  9  
  AVB86  
  ♣ V6  
♠ HB N ♠ 5
V64 W         O HB7532
HT952 Z 4
♣ AT5   ♣ B8743
  ♠ V8764  
  AT8  
  73  
  ♣ H92  

Biedverloop bij Prof Jack obv een “basale” vijfkaart hoog

WEST NOORD OOST ZUID
      pas
1 1 pas 3
pas 4 pas pas
pas      

Bij Prof Jack houdt het volgbod van 1♠ heel gebruikelijk in: 8-15 pt en 5+ schoppen. In de biedpraktijk had Zuid het moeilijk: er werd slechts in 50% van de gevallen 3 schoppen geboden. Jack: deze Zuidhand telt 12 fitpunten (9 gewone pt plus 1 voor de doubleton plus 2 voor de 2 extra troeven) en daarbij hoort niet een pas of een stopbod van 2, maar een sprong naar 3! Aangezien ook Noord overwaarde boven een openingsbod heeft, gaat Noord ogenblikkelijk naar 4. Er waren uiteraard ook prima biedingen in de A-lijn, en wel van Guusta Eenink-Abbing & Geert Knippenberg, van Gerry Levels & Henk van Aartsen, en van Jacques Roest & Atty Roest-Fraanje.

Spelverloop. In de praktijk kwam men bijna steeds uit op 11 slagen, dus inclusief een overslag. OW maken vermoedelijk veelal alleen A en H.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-