BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: De zomercompetitie van BC Kontrakt

 

Eigenlijk is dit toernooi het Open Zoetermeerse Bridgekampioenschap, gezien het sterke veld dat vanuit de verschillende bridgeclubs, ook van buiten Zoetermeer, op dit formidabele evenement van meer dan 150 bridgers afkomt. De eindstand was: 1. Henk Steer met 60,48%, 2 en 3. Ingrid van Schagen en Boelie Hooites met 60,41%, 4. Maarten van Asseldonk met 59,77% en 5. Roland van Ommen met 58,75%. Op 21-7-15 behaalde topper Henk Steer met partner Marcel Felix ook de eerste (ronde)plaats met 67,54% en op spel 6 scoorden ze op briljante wijze (aldus Professor Jack) 100%. Ik kan spel 6 hier laten zien dank zij het feit dat BC Kontrakt ook de spelverdelingen met alles erop en eraan op zijn website heeft staan, waarvoor dank! BC Kontrakt telt 89 leden en speelt bridge op dinsdagavond in 2B-Home.

Spel 6, 21-7-15, BC Kontrakt. O/OW

  ♠ 2  
  V95  
  HT743  
  ♣ AH54  
♠ AB965 N ♠ H
H43 W         O ABT8
V9 Z B8652
♣ VB3   ♣ 962
  ♠ VT8743  
  762  
  A  
  ♣ T87  

Bied- en afspelverloop in de praktijk

NZ-score Aantal Resultaat Door % NZ % OW

+300

 

 

-200

-800

3

 

 

1

1

4-3 en

3♣-3

 

3-4

3X-4

Oost

West

 

Zuid

Noord

94,74

 

 

5,26

0,00

5,26

 

 

94,74

100,00

Op dit spel zijn wel zo’n 15 verschillende resultaten geboekt. OW, samen 22 pt, boden soms lekker ver door op de harten en de klaveren, en alles ging down. Maar ook NZ lieten zich niet onbetuigd op de schoppen en de ruiten, en ook dan ging alles down. Het enige contract dat gemaakt werd, was 1SA door West! Maar Henk Steer en partner waren de enigen die het “buitenkansje” van doubleren in klinkende munt (-800!) wisten om te zetten.

Biedverloop bij Prof Jack obv een “vrij basale” vijfkaart hoog plus zie commentaar

WEST NOORD OOST ZUID
    pas pas
1 2 doublet pas
2 3 doublet pas
pas pas    

2? Jack biedt voorzichtiger dan het veld, zou hier passen omdat hij de ruiten van te slechte kwaliteit vindt. Wie in het veld een mooie score wil neerzetten gaat niet passen: 2. Het doublet van Oost is een negatief doublet (6+ pt en 4+). Prof Jack noemt het 2-bod van West briljant, want eigenlijk geeft hij aan over 4+ te beschikken, terwijl hij er slechts drie heeft, maar schoppen herhalen of SA bieden is slechter, en hij kan best nog eens bieden. Noord zou nu eigenlijk wel moeten passen, maar het veld stuwt zich op tot riskante biedingen, want in de biedpraktijk komen NZ meermalen op 3 uit (geeft eigenlijk een hier afwezige 6+-ruitenkaart aan). Oost weet uit het biedverloop dat OW de meeste punten hebben en met 5 ruiten in de hand is het doublet van Henk Steer en partner volgens Prof Jack het “bod van een expert”.

Afspel. In de afspelpraktijk gaat het 3-contract drie of vier down, vermoedelijk wordt 4 down bereikt als OW de V vangen als extra slag. Dat gebeurt als Oost het aandurft om op enig moment een kleine harten op te spelen, mede gelet op het bijbod van West want die zou daardoor wel eens de H kunnen hebben (als dat hartenbod tenminste ook in de biedpraktijk gedaan is of tenzij Zuid met harten zou zijn opgekomen, dan maakt Noord de V natuurlijk ook niet). Het veld speelt 7x een ruitencontract en slechts in 2 gevallen komen NZ niet verder dan 5 slagen. En dan zijn Henk Steer en partner de tegenspelers, en Corrie de Vries en Cock de Groot aan een andere tafel. Maar Henk Steer en Marcel Felix hebben werkelijk alle hobbels voortreffelijk genomen, kortom, briljant!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-