BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

Logisch nadenken of signaleren?

In zijn rubriek in het Leidsch Dagblad van 31-1-70 geeft Filarski advies aan zijn lezers over logisch nadenken of signaleren. Om te beginnen vindt Filarski dat er maar weinig onderdelen in bridge zijn waarover de meningen zo uiteenlopen als over signaleren van een kleurvoorkeur. Sommige spelers maken er helemaal geen gebruik van (want als signaleren vooral misverstanden kan geven, dan maar liever niet), anderen signaleren niet in de eerste slag, weer anderen passen een complexe methode toe. Filarski haalde hierbij het vermaarde boek Bied agressief, speel safe aan van Rixi Markus, vele malen Wereldkampioene en Europees Kampioene. En Filarski voegt hier zelf nog aan toe als goed alternatief voor signaleren: logisch nadenken. Ter illustratie het volgende spel.

Zuid/OW

♠ V832
63
HV4
♣ A752
♠ T75 N ♠ B964
VT752 W         O HB84
A5 Z 863
♣ B96 ♣ T4
♠ AH
A9
BT972
♣ HV83

Biedverloop

West Noord Oost Zuid
1
pas 1 pas 2SA
pas 3SA Allen pas

West startte met ♥5, Oosts ♥H viel onder Zuids ♥A. Slim speelde Zuid ♦T na. Want als West niet neemt met zijn ♦A, is het al te laat, NZ maken dan 1 harten, 1 ruiten, 3 schoppens en 4 klaverens. West speelde nu foutief schoppen na in de hoop dat Oost de aas zou hebben, maar dat bleek een illusie en NZ maakten nu 5SA. Het contract gaat wel degelijk down als West harten had nagespeeld, daarin zijn vier slagen voor het oprapen. In slag twee had Oost met ♦8 kunnen signaleren, dat zou hier dan betekenen: speel de hartenkleur door! Maar als Oost ♦432 had gehad, dan werkt het niet. Logisch denken werkt hier ook zeer goed en is hier niet al te moeilijk. West beziet alle gegevens met betrekking tot Zuid. Zuids sprongbod verraadt 16+ pt, maximaal zit in klaveren 5 pt (HV), in ruiten 1 pt (B), in harten 5 pt (naast de al gespeelde A misschien nog de B), dan moet hij in schoppen nog AB – AH hebben. Dus kan West maar beter geen schoppen naspelen na zijn ♦A, maar harten voor 1 down!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-