Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week Dammen: Oma!! Hellupppp!!

Even nog dit vooraf: ongeveer 3% van de clubdammers en clubschakers is vrouw; voor bridge is dat circa 60%! Toen de “geboortegolf” van 1946 gepensioneerd werd, dachten misschien een heleboel dammers, schakers en bridgers een golf nieuwe leden op hun clubs erbij te krijgen, want deze drie denksporten kennen eigenlijk geen leeftijdsbeperking. Eindelijk hadden vele pensionado’s tijd te over om voor het eerst in clubverband te gaan dammen, schaken en/of bridgen. Echter, met betrekking tot dammen en schaken is dat bepaald niet gebeurd in Zoetermeer en Hazerswoude (in Zoetermeer is geen damclub meer, maar een aantal Zoetermeerse dammers damt nu in damclub Samen Sterk in Hazerswoude), ondanks een drietal serieuze experimenten in beide plaatsen die twijfelaars over de drempel hadden kunnen brengen. Het lijkt er sterk op dat gepensioneerde mannen geen zin meer hebben om nog iets nieuws te gaan proberen, maar daarentegen blij zijn nergens meer aan te hoeven denken en niets meer te hoeven doen. Gewoon lekker naar het plafond zitten staren of urenlang voor de TV zitten zappen is misschien wel mooi genoeg. Helaas zie je als oudere cynicus dan heel veel Onzinnigheid en Treurigheid voorbij komen. Maar eindelijk staat er dan weer iets lekkers van Oma op tafel, zo’n beetje het enige dat nog telt. Met Oma naar de kinderen en kleinkinderen, naar de bridgeclub (!) of naar het vrijwilligerswerk. Het lijkt wel of alle drukte op Oma afkomt, die blijft gewoon  lekker bezig, vooral “voor de gezelligheid”, alsof er niets is veranderd. Oma blijft Opa nog serieus nemen ook: “je moet nog zus en zo doen hoor, niet vergeten hoor”. Kortom, deze rubriek is eindelijk eens helemaal op Oma gericht. Oma!! Help ons een beetje mee door Opa nu eindelijk eens naar dat dammen te sturen, dat vindt hij best leuk als hij eenmaal die drempel over is. Oma!! Doen, hoor !!

 

 

 Wit zet, wint  Wit zet, wint  Wit zet, remise
afruil copy copy  winst 4 rij copy  remise 4 rij copy copy 

veld 1 linksboven, van links naar rechts naar 50 rechtsonder

 

Iets gemakkelijks: alleen als wit afruilt wint wit “in oppositie” (tegenover elkaar, wie aan zet is, verliest). Bij schuiven (42-38) verliest wit. Conclusie: afruilen geeft andere effecten dan schuiven!!

Nog iets gemakkelijks: winst van de “vierde rij”. Als wit aankoerst op oppositie verliest wit, maar als wit naar uiterst rechts schuift, staat wit het eerst op de vierde rij van boven, met winst!

Toch nog remise: remise van de vierde rij. Als wit aankoerst op oppositie verliest wit, maar als wit naar uiterst rechts schuift, staat wit het eerst op de vierde rij van beneden, met remise. Makkelijk hè, dat dammen!!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op vrijdagavond bij dc Samen Sterk Hazerswoude.

-advertenties-

-goede doel-