Zoermeer Actief dammen copy copy copy copy copy Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week Dammen: Teamcompetitie zit er bijna op

In de Nationale Teamcompetitie van de KNDB is nog één ronde te spelen, maar er zal niet zoveel meer aan de voor deze rubriek relevante standen veranderen. Kampioen van de Ereklasse gaat worden Hijken DTC dat dit seizoen bijzonder sterk opereert en slechts één punt afstond aan de huidige landskampioen Van Stigt Thans Schiedam dat op de tweede plaats staat met 3 verliespunten. Hiervan werd er één opgelopen in de wedstrijd tegen Damlust Gouda. In de goeie ouwe damtijden was er aan het begin van het seizoen de traditionele wedstrijd tussen Damlust en het Zoetermeerse DID. DID bestaat allang niet meer, maar Damlust speelt nu alweer een aantal jaren in de hoogste damklasse van Nederland en eindigt dit jaar met een uitstekend team in de middenmoot: het kan verkeren. De tweede en derde dia hieronder zijn gewijd aan glansrijke winsten van spelers van dit team. Verder gaat de aandacht uit naar de verrichtingen van Samen Sterk uit het naburige Hazerswoude-Dorp in Hoofdklasse B. Constant Charlois Rotterdam en Heijmans Excelsior Den Bosch zijn de koplopers met 17 uit 10, maar dan volgt een drietal clubs met 14 pt, waaronder RDC uit Rijnsburg en Samen Sterk. Dit is niet alleen de beste prestatie ooit van Samen Sterk in de KNDB, maar ook één die de vorige beste prestatie helemaal verpulvert. Het team van Samen Sterk is ook nog nooit zo sterk geweest als dit jaar. Met 6 1200-plus dammers en 4 1150-plus dammers kon dit succes ook eigenlijk niet uitblijven. Ook het tweede team van Samen Sterk doet het op de derde plaats van klasse 2C KNDB uitstekend, maar het team heeft wel een smalle basis, uitbreiding met nieuwe dammers lijkt dringend gewenst. In deze klasse speelt DOS uit het naburige Delft een rol van geringere betekenis, al heeft DOS wel heel fraai drie remises gescoord tegen de drie klassentoppers. DOS in studentenstad Delft bezit wel een betrekkelijk brede basis voor de komende jaren.                                                                                     

                    Na 39-34?                      Na 32x41                              Na 3-9
morssink prosman krol

Jasper Kole – Wouter Morssink 0-2. DIOS/Eureka-Samen Sterk 9-11. Vooral Wouter is heel opvallend bezig dit seizoen, want zijn rating ging als een raket omhoog van 1200 naar 1250 en dat is voor het 1200-niveau heel uitzonderlijk! Hier doet Wouter de prachtige keuzezet 18-23! met altijd dam, ook na 29x18 12x32; 38x16 (meerslagfinesse!) en 20x47 en 0-2.

Hans Jansen (1457) – Erno Prosman (1541) 0-2. Hijken DTC – Damlust Gouda 15-5. Wie aan Damlust Gouda denkt, denkt ogenblikkelijk ook aan Erno Prosman, de oud-wereldrecordhouder blindsimultaan aan ca 30 borden (!!) en één van de weinige dammers die IGM Hans Jansen in grote problemen kan brengen! 12-17! is hier al de winnende zet, want Hans heeft geen goede zet meer; er volgde nog 41-36 of? 19-23; 30x19 23x21 en 0-2.

Teun van de Krol – Erik van de Weerdhof 2-0. CTD Arnhem – Damlust Gouda 11-9. Teun is de man van de wilde standen. Dat loopt soms ook wel verkeerd af, maar hier verbaast Teun de damwereld weer eens met een fantastische damzet 33-29!!! 24x33; 42-38 33x31; 47-42 36x38; 43x5 en dam en even later 2-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)  

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-