dammen

Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: De Wet van Goedemoed

 

Vorige rubriek heb ik een begin gemaakt met het herhalen van enige damstanden uit de eindspelrubrieken van Tjalling Goedemoed in het HD 1998-2005. In één van zijn beginrubrieken staat de Wet van Goedemoed, waaraan inderdaad niet te tornen valt en die betrekking heeft op een aantal schitterende drie-om-één standen. Voor deze rubriek heb ik drie van deze drie-om-eens uit de rubrieken van Tjalling gehaald. De Wet van Goedemoed leert u dat er altijd mensen zijn geweest die drie-om eens hebben verloren, er nog steeds mensen zijn die drie-om-eens verliezen en er altijd mensen zullen blijven die drie-om–eens verliezen, tenzij het verandert! Met een kleine verandering in de stand heeft de eerste dia betrekking op een zwartspeler die in ieder geval niet de klassieke fout heeft gemaakt zijn schijven te willen behouden. De overbodige schijven heeft hij al keurig weggegeven, al snapte hij niet Het Waarom van die actie. Want daarna kan je immers met je dam ergens midden op het bord gaan staan! Zijn fout is dan toch om de rand van het bord op te zoeken, normaliter oké, maar nu niet, want aan de rand van het bord beperk je je zetmogelijkheden, waarvan wit op geweldige wijze profiteert.

 

Wit aan zet en wint!! Wazew Wazew
 3a 3b 3c

 Een dambord bevat 50 velden, en is meestal niet zichtbaar genummerd. De nummers zijn van belang voor de notatie van een partij of ook van een stand. De nummering gaat van veld 1 linksboven, van links naar rechts naar 50 rechtsonder. Een streep in de notatie is een zet, een kruis een slag. "Dampuzzels" is bedoeld voor het breedst mogelijke gezelschap van puzzelaars.

 

1. De schaarmethode. De witte schijven zien eruit als een zootje ongeregeld maar in dit geval zit er een wakkere witspeler achter het bord die breed grijnzend 34-25 speelt, en zwart staat verloren! Bijvoorbeeld na 26-17 of? Nu volgt de zogenoemde schaar: 24-8 17x3; 23-14 3x20 en 25 slaat de zwarte dam van het bord, +.

2. Zetje van de lange lijn & schaar. De zwartspeler moet enorm oppassen dat hij niet de diagonaal 3-25 krijgt opgedrongen. Wit heeft nu de winnende zet 37-41! De hele diagonaal 3-26 is nu verboden terrein voor zwart, want dan kan wit winnen met “het zetje van de lange lijn”, bijvoorbeeld 3-17; 31-22! En zwart komt met een keuze verliezend op de lange lijn te staan. Dus 3-20; 41-47! 20-25; 31-48! En zwart wordt nu (en in andere varianten) weer geveld door de schaar: 25-3; 47-20 3x25; 19-30, +.

3. Trechtermethode. Een ander en veel gemakkelijker slagsysteem tot besluit. Wit speelt hier heel eenvoudig de winnende zet 24-38 en zwart heeft geen goede zet meer. Nota bene dat zwart steeds de randvelden heeft opgezocht en dat is fout!

Dampuzzelboek; dammen: derivaat van een ruimtespel, Bram Doeves, 200 blz A5 €12,50, korting alleen op eerste druk €5,00, bij verzending buiten Zoetermeer, plus portokosten, verkrijgbaar bij Bram Doeves, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

        

Bram Doeves

 

Bram Doeves, (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op vrijdagavond bij DC Samen Sterk, De Egelantier, Hazerswoude.

 

U vindt alle denksportrubrieken hier terug: Denksport

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-