schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Het internationale schaaktoernooi van Noordwijk in 1938 (deel 2)

Heel opvallend was dat Keres zijn agressieve aanvalsstijl had ingeruild voor gedegen positiespel. Tijdens de rustdag kon men Keres, Bogoljubow en Eliskases een spelletje bridge zien spelen en de vierde man aan de bridgetafel was journalist Leitz die zodoende aan zijn achtergrondinfo kwam. Keres en Schmidt waren veel jonger dan de rest en haalden als ondeugende kinderen reeds bij het krieken van de dag allerlei kattenkwaad uit. Mokerslagen op de deuren, barse stemmen op de gang, “opendoen, pascontrole”, maar Keres schrok zelf nog het meest toen een eerzame kaashandelaar in knalrode maar streepdunne pyama tevoorschijn kwam in plaats van de verwachte nogal corpulente Bogoljubow, die zijn kamer “op-alles-voorbereid” al had verruild met die van de Deense kaashandelaar! Eliskases had zich nog vóór de tweede rustdag door oververmoeidheid ruim een half uur verslapen, maar dat was uiteindelijk toch niet van invloed op zijn meesterlijke eindscore. Dan de tweede rustdag: geen schaakmatadoren meer te zien, niet op het strand, niet in de gezellige lounge van het Rembrandthotel, geen bridgepartijtjes meer, geen genoeglijke kout, geen kattenkwaad, ze zaten allemaal op hun kamer serieuze voorbereidingen of (?) te treffen voor de volgende ronde, alleen toernooileider Hans Kmoch was aanspreekbaar want diens taak was bepaald niet zwaar, gezien de goede onderlinge verstandhouding der matadoren. In de zesde ronde werd de partij gespeeld waarnaar men reikhalzend had uitgekeken: Keres-Euwe. Euwe had het tot dan toe heel goed gedaan tegen Keres, maar ditmaal pakte het anders uit. Euwe meende nog wel een versterking te hebben gevonden tegen het doorschuifsysteem in de Réti-opening, maar beleefde hier tegen Keres geen enkel plezier van. Een tweede pion voorsprong voor Keres bracht de beslissing. Toch was en bleef Eliskases op kop door in diezelfde ronde met een variant afkomstig van wijlen Noordwijker Noteboom te winnen. Vervolgens werd de zevende ronde op zaterdagavond gespeeld en die verliep zoals de organisatie die ongetwijfeld gedroomd had: opnieuw volop zomer, een mondain publiek, veel dames in kleurige toiletten, veel jeugd, kortom, heel veel blijken van belangstelling. In de afsluitende ronde kreeg Max Euwe nog zijn tweede nul te verwerken van winnaar Eliskases: Euwe speelde te scherp op winst en dat werd hem noodlottig, zodat de eindstand werd: 1. Eliskases 7,5 (uit 9), 2. Keres 6,5, 3. Pirc 5,5, 4. Euwe 5,0, 5-6. Landau en Bogojubow 4,5, 7. Sir Thomas 4, 8-10 Schmidt, Spielmann en Tartakower 2,5

                                      

Na … b6 Na Txe6
152.1 Euwe 152.2 Eliskases

  

Max Euwe – Saviely Tartakower 1-0. Noordwijk 1938. Lc8 in plaats van b6 was veel beter geweest. Nu gaat Max Euwe fraai combineren: Pxe6 Dxe6; La4 Tc8; Lxc6 h6; Ld7!! En 1-0, want Euwe gaat op zijn minst een loper winnen.

Sir Thomas – Erich Eliskases 0-1. Noordwijk 1938. Eliskases staat natuurlijk al veel beter, maar nu komt zijn slotcombinatie: Tc1; Df3 Dxf3 en 0-1 want op gxf3 volgt Lc5 met paardwinst!

 

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-