schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Schitterende matcombinatie van 10 zetten van Rogier Zoun

Wie is Rogier Zoun? Rogier is nu 21 jaar, is kortgeleden de ratinggrens van 2000 overschreden, maar is “gewoon” via de jeugdopleiding van zijn club Botwinnik gaan schaken, heeft geen nationale trainingen gevolgd, maar is steeds enthousiaster gaan schaken en heeft in korte tijd al duizenden vluggertjes op Internet gedaan en is langs de beschreven weg steeds beter geworden. Hij speelt al enkele jaren in Botwinnik 1, waarin nog meer “jongere” schakers zitten die zo ongeveer langs dezelfde weg hun “rating” hebben zien toenemen, zoals Thom Beeren, Maurice Manoch, Rinze Mulders, Wilco Kort en Wouter Bik. Bovendien is er “binnen afzienbare tijd” nog meer toeloop te verwachten vanuit de “jeugd” naar Botwinnik 1. In 2016 leidden onder meer deze omstandigheden tot de promotie van Botwinnik 1 vanuit de HSB naar de KNSB. Een belangrijke motor achter deze promotie was voorts ook de komst van de 2300-plusser Bardia Galehdari. Echter, Bardia verkeert sinds het najaar van 2016 in Italië voor zijn asielprocedure. Mede hierdoor is het jaar in de KNSB-klasse 3G nogal teleurstellend voor Botwinnik 1 verlopen. Slechts 1 punt behaalde Botwinnik 1 in deze klasse en dat betekent dat Botwinnik gaat proberen om weer via de HSB terug te keren naar de KNSB met een dan ongetwijfeld sterker team. Rogier kan niet alleen grootmeesterlijk combineren, hij kan ook goed organiseren. Een kwijnende jeugdafdeling ging weer sterk groeien toen Rogier jeugdleider werd, en sinds najaar 2016 is hij voorzitter van Botwinnik. Verder hoopt hij dit jaar af te studeren aan de Erasmus Universiteit waar hij econometrie en operationele research studeert.

 

 

Na … d5 Na Df2
155. rogier 155. rogier2

Op de onderlinge van 1-6-17 kwam Rogier met wit op deze stand uit. Al is het voor de gewone schaker moeilijk om te zien wie er nu eigenlijk beter staat in dit spektakel, kent de electronische GM Fritz aan Wit een licht voordeel toe. Verder is voor het verdere verloop van de partij van belang te beseffen dat zwart een stuk heeft geofferd voor aanvallend spel. Zwart wil liever aanvallen dan verdedigen. Rogier gaat nu 10 zetten lang de zetten doen die EGM Fritz ook zou doen en dan is het mat! Tussen haakjes staan de afgeronde waarderingen van “mijn” Fritz en die zijn niet hetzelfde als de waarderingen van EGM Fritz, want ik geef mijn Fritz nauwelijks tijd om de stand nog eens wat beter te bekijken, en intussen zijn er in vergelijking met mijn Fritz-versie ook weer nieuwere versies van EGM Fritz. 
1.Dd4+ (1,7), Fritz zou nu Kg8 (1,8) doen maar er volgt e5 (2,8); 
2. Dxd5 (2,8), Fritz zou nu Lc8 of Lc6 doen (dan komt dame op c7 verdedigend meer in beeld) beide (2,7) maar er volgt Txf3; een heel gevaarlijk uitziende aanvalszet, want er staan nu meer zware zwarte stukken vlak voor de witte koning dan verdedigers, maar Fritz vindt het DE foutzet, want kent nu aan de stand een waardering van (8,7) toe;
3. Pf6 (8,7) met matdreiging en nu moet zwart wel Txf6 (9,0) doen;
4. gxf6+ Kxf6 (9,0);
5. In deze stand is de korte rokade met schaak nog mogelijk en lijkt heel aantrekkelijk, maar Fritz zegt (2,2) want Fritz ziet een veel betere zet in Txh7 (9,2) die Rogier ook speelt! Het antwoord van Fritz zou zijn Dc4 (9,1), er volgt Db6 met een mooie matdreiging (Dg1#) maar Fritz ziet de zwarte koning bij blijvend goed spel van wit nu in een matnet zitten (20,5): 6. Th7+ Kg5; 7. Dxe5+ Lf5; 8. Dg3+ Lg4; 9. Df4+ Kh5; 10. Th7#!!

R. Daamen – Rogier Zoun 0-1, Botwinnik – De Stukkenjagers 3,5-4,5, 17-9-17. Nu nog een fraaie combinatie van Rogier uit een wedstrijd voor de 3e klasse G KNSB. Fritz kent al groot voordeel toe aan de zwarte stand, die materieel nog in evenwicht is, maar Rogier gaat hierna de witte dame winnen voor een toren: …Pe4; Dg1 Dh5; g3 Pxc3; Pxc3 Td2; Pb1 Dd5+; Pg2 Ld4; Pxd2 Lxg1; Kxg1 Dxd2 met beslissend voordeel en enkele zetten later 0-1.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-