schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Schaakblindheid

 

Heeft u zelf misschien wel meerdere partijen weggegeven door schaakblindheid, maar zijn uw tegenstanders daarmee veel te zuinig geweest? Dan komt dat ongetwijfeld nog goed. Dat is namelijk de moraal van het verhaal van W.J. Muhring in zijn rubriek van 15-1-1966, NLC. Want schaakblindheid is eenvoudig niet weg te denken uit het schaakspel. In 1965 kwamen er weer twee opvallende gevallen van schaakblindheid voor. Eerst overkwam het Ivkov tegen Garcia (dia 1). En vervolgens maakte Spasski in zijn tweekamp met Tal een formidabele blunder, omdat hij een tussenschaak overzag. Omdat de situatie op het bord bij deze blunder wel heel erg complex was, ben ik op zoek gegaan naar een ander geval van schaakblindheid. Die was gauw gevonden, en nog wel dicht bij huis. Misschien herinneren zich oudere lezers nog wel de formidabele winst van Kortsjnoj in het Hoogoven toernooi van 1968 dat hij namelijk met maar liefst drie punten voorsprong won. Dat hadden er zelfs nog meer kunnen zijn, zie verder dia 2. En ook de geschiedenis van het schaak leert ons dat iedere speler van wereldklasse wel eens is getroffen door schaakblindheid.

Botwinnik gaf in gelijke stelling tegen Pachman een stuk cadeau. Euwe ging in één zet mat in een competitiewedstrijd tegen Landau. Aljechin zette zijn dame “en prise” maar zonder dat zijn tegenstander het opmerkte. Rubinstein overzag tegen Nimzowitsch een simpele mat in twee. En nog onlangs in een rubriek van Zoetermeer Actief gaf Landau in Noordwijk 1938 tegen de grote Keres bij nog slechts 5 stukken op het bord op terwijl hij tezelfdertijd remise had kunnen maken met een paardvork! Kortom, hiermee zijn boeken te vullen, naar Muhring.

                                                

    

Nu … d3?  Na … Td8! 
156.1 Garcia Ivkov  156.2 Portisch 

 

 

Gilberto Garcia – Borislav Ivkov 1-0. Capablanca Memorial 1965. Tegen nr. laatst maakt Ivkov deze blunder, bij winst had hij het toernooi gewonnen! Eindstand is nu: 1. Smyslov 15,5/21 en gedeeld 2. Ivkov 15/21. Na d3? speelt Garcia Lc3! En 1-0 want mat is niet meer te ontgaan!

Viktor Kortsjnoj – Lajos Portisch 0-1. Hoogoven toernooi Wijk aan Zee 1968.

Eindstand: 1. Kortsjnoj 12/15; 2-4 Portisch, Hort en Tal 9/15. Bij De2 geeft Frits alweer enig voordeel aan Kortsjnoj, maar hij speelde schaakblind Pd5 en dat verloor een stuk door: Lxd5; exd5 g3; hxg3 Dxc4; b3 en Dxd5 met een vol paard winst voor Portisch.

 

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-