schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Hans Böhm grootmeesterresultaat in IBM 1975

Zoals al in de vorige rubriek stond, was Hans Böhm met prima spel tweede geworden in het NK 1975 in Leeuwarden en enige maanden later zou hij het in Amsterdam zelfs nog beter doen. Kortom, 1975 is het topjaar geweest van schaker Hans Böhm. Dat hij in Amsterdam zo goed voor de dag zou komen, was eigenlijk ook verrassend gelet op zijn belabberde conditie: hij werd geplaagd door een lichte longontsteking, maar hij had al aangegeven alles op haren en snaren te zetten om de 6,5 punten bij elkaar te knokken om zijn meestertitel veilig te stellen. En hij begon met een remise tegen de Rus Rasuvaev die zijn winprobeersels zag afketsen op de eindspelbeheersing van Böhm. Hierna volgde een topprestatie tegen de Duitse taalgeleerde en topschaker van wereldklasse Robert Hübner, remise. In de derde ronde opnieuw een remise en daarmee begint het beheerste spel van Böhm indruk te maken. Dan opnieuw een remise tegen Uhlmann. In de 5e ronde is er het spektakelstuk tegen de latere winnaar Ljubojevic die Böhm probeert af te bluffen maar zich moet redden met een remiseaanbod dat Böhm in tijdnood aanneemt. Na 5 remises wint Böhm in de 6e ronde van Smejkal met een scherp berekende aanval, en in de 7e ronde begint zich na een verpletterende winst op Makarichev een heuse successtory af te tekenen: Böhm op kop met 4,5 pt en toeschouwers op de stoelen. In de 8e ronde is Böhm bezig iets onbestaanbaars te verrichten. Ree brengt tegen hem een kansrijk offer maar Böhm straft vervolgens een pionfout prima met winst af. Spontaan applaus van het publiek dat intussen met honderden naar de RAI komt voor dit Böhm-spektakel! In de 9e ronde komt er even een einde aan het sprookje door een nederlaag tegen Jansa, maar vervolgens weer een remise en reeds in de 11e ronde wordt hij “internationaal meester” door een verrassende zege op Kavalek. Met in de laatste vier ronden nog een zege, een nederlaag, en twee remises, eindigt Hans Böhm met de vorstelijke score van 9 punten (grootmeesterresultaat!!) op de tweede plaats achter winnaar Ljubojevic met 9,5 punten. Böhmt deelt de tweede plaats met Makarichev, Smejkal en Szabo. Maar deze fantastische prestatie weet hij in latere jaren niet meer te herhalen. Hij blijft schaken op het niveau van internationaal meester, uiteraard ook niet gering, en dat komt ook omdat hij zijn energie niet uitsluitend in schaken steekt, ook al door zijn brede interesse voor andere belangwekkende en leuke dingen, denk bijvoorbeeld aan zijn optredens van 1989 – 1999 in het tv-programma “Ook dat nog”. Tekst is vooral ontleend aan de schitterende toernooiverslagen en het interview met Hans Böhm in het Leidsch Dagblad van Alexander Münninghoff.

 

Na De4? Na … f7-f5?
161.1 bohm  161.2 bohm 

 

Lubomir Kavalek – Hans Böhm 0-1, IBM Amsterdam 1975. Een blunder van Kavalek: … Lh4+!! En 0-1 want als paard loper zou nemen, kan Böhm de dame van Kavalek nemen!

Hans Böhm – Vladimir Raicevic 1-0, IBM Amsterdam 1975. Nu is kansrijk d7+! Kc7 (om Txb7+ te verhinderen); Lh4 b6; d8D+ Txd8; Lxd8+ Kxd8 met beslissend voordeel voor Hans Böhm.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-