schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Sosonko de 4e NL grootmeester in 1976

In de vorige twee rubrieken is beschreven, hoe Genna Sosonko, binnen een jaar na aankomst in Nederland, al schaakkampioen van Nederland werd. Dat was in 1973. De ontwikkelingen volgden zich daarna in razend tempo op. In 1974 behaalde hij zijn eerste internationale-meesterresultaat in het Hoogovens toernooi. Slechts enkele maanden later volgde al het tweede meesterresultaat in de Schaakolympiade in Nice 1974. De FIDE benoemde hem onmiddellijk in Nice tot IM. En heel snel hierna kwamen de grootmeesterresultaten. Begin 1975 in het Hoogovenstoernooi speelde Sosonko onder meer een heel spannende winst tegen Jan Timman, met honderden kijkers op tafels en stoelen. Bij 7 punten liep hij tegen zijn eerste 2 nederlagen op rij aan, maar in de laatste twee ronden herstelde hij zich met winst, tevens eerste grootmeesterresultaat (8 pt), op Hans Ree, en het publiek beloonde hem daarvoor met een hartelijke ovatie, en speelde hij nog een remise, zodat hij op een gedeelde 5e plaats eindigde met 8,5 pt. Maar even een grootmeesterresultaat spelen, dat klinkt misschien gemakkelijker dan het is. Voorafgaand aan Hoogovens 1976 stond er een interessant artikel in LD over de kansen op het tweede grootmeesterresultaat voor Sosonko: wat Sosonko in het sterk bezette toernooi in Hastings had gedaan, sprak misschien wel niet zo tot de verbeelding maar was wel de voorbode van hoe hij het in Wijk aan Zee zou gaan aanpakken. In Hastings behaalde Sosonko namelijk 8 punten uit 15 partijen en speelde hij 12 remises, en dat was daar net geen GM-resultaat. De Hoogovens was in 1976 door bezuinigingen teruggebracht naar een sterk bezet toernooi van 12 deelnemers, en 6 uit 11 partijen was dan een GM-resultaat, dus 1x winnen, rest remise was “al” een grootmeesterresultaat. Daar zou Sosonko best toe in staat zijn. Niettemin, in 1976 lukte het (nog) niet. Maar enkele maanden later in Belgrado in Joegoslavië behaalde hij toch al zijn tweede GM-resultaat, met exact 9 punten uit 15 (+3=12-0). En in datzelfde jaar benoemde de FIDE hem tot grootmeester, de vierde Nederlandse grootmeester na Euwe, Donner en Timman. Sosonko verwachtte daardoor meer uitnodigingen voor toernooien over de hele wereld te krijgen, en dat was ook wel nodig om een beetje beter in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien. Sosonko behoorde het jaar daarop in 1977 allerminst tot de favorieten van het Hoogovenstoernooi, maar halverwege het toernooi had hij de beste partijen gespeeld en kwam hij alleen op kop en werd natuurlijk ineens de grote favoriet voor de eindzege. Uiteindelijk moest hij de eindzege wel delen met de Rus Geller, maar het was een buitengewoon indrukwekkende prestatie die hij leverde en hij bleef als enige ongeslagen.

 

Na Dd7? Na … Lf6
164.1 sosonko  164.sosonko2 

 

Laszlo Barczay – Gennadi Sosonko 0-1. Hoogovens 1977. Nu komt Sosonko via uitschakelen verdediger en aftrekschaak een loper voor: …Dxd7; Txd7 Lc3+; Ka2 en Lxe1 en even later 0-1. De eindstand aan de kop was: 1-2 Geller en Sosonko 8/11; 3 Timman 7,5.

Genna Sosonko – Istvan Csom 1-0, Biel Interzonale 1976. In dit supersterk bezette toernooi eindigde Sosonko met een score van 50% (9,5 /19) op de 12e plaats. De eerste vier waren Bent Larsen met 12,5 en Tigran Petrosjan, Lajos Portisch en Mihail Tal met 12,0. Sosonko staat hier al veel beter en maakt het nu uit met de volgende twee krachtzetten: c5! De6; Pe4!! En 1-0.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-