schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Het Hoogovenstoernooi van 16 naar 12 deelnemers in 1976

De teleurstellende jaarcijfers van de IJmuidense Hoogovens zorgden ervoor dat de oudste schaaksponsor van Nederland ook zijn schaaktoernooi in afgeslankte vorm ging voortzetten. Van 16 schakers ging de grootmeestergroep naar 12 schakers. Ook werd de “bonte avond” afgeschaft, het grootse feest voor de bewoners van vooral Beverwijk, Wijk aan Zee en IJmuiden, voor de gastvrije en gratis huisvesting van de schakers voor de toernooiduur van drie weken. Gelukkig bleef wel het prijzengeld hetzelfde en ook bleef het toernooi in de zogenoemde “categorie 12” van zeer hoge kwaliteit, want voor een grootmeesterresultaat diende “slechts” 6/11 te worden gescoord. Twee Nederlandse schakers leken daarvoor in aanmerking te komen: Hans Böhm, de “held van Amsterdam” die aldaar in het IBM-toernooi een schitterend grootmeesterresultaat had geboekt, en Genna Sosonko, die in het Hoogovenstoernooi 1975 zijn eerste grootmeesterresultaat had behaald. Het liep allemaal heel anders. De Nederlandse vertegenwoordiging van vier schaaktoppers eindigde kansloos op de onderste vier plaatsen in 1976, zoals uit de eindstand blijkt:
1-2 Ljubojevic en Olafson 7,5; 3-4 Tal en Kurajica 6,5; 5-6 Smejkal en Browne 5,5; 7-9 Andersson, Dvorechi en Ree 5; 10-11 Langeweg en Sosonko 4,5; en 12 Böhm 3. Over de laatste plaats van Böhm merkte Alexander Münninghoff in het Leidsch Dagblad nog op dat hem wel het gevoel bekroop van groot onrecht. Het waren nooit veegpartijen, maar het was altijd op het randje en vaak had Böhm pech. Niet alleen de Nederlanders stelden teleur, maar ook Mihail Tal leek niet meer in staat om zijn sprankelende spel van “vroeger” uit te voeren.

 

Na … Kxd7 na … f5
165.bohm  165.olafson 

 

Jan Smejkal – Hans Böhm 0-1. Hoogovens 1976. Ook al kon Hans Böhm niet zijn prestatie van IBM 1975 herhalen, hij speelde opnieuw een sprankelende partij tegen Smejkal. De witte koning is al in een matnet verzeild geraakt en Tc2 gaat dan maar in de aanval Txc7+ Kd8; Txb7 Pe3!! En 0-1 want er dreigt … Tf1+, enz.

Fridrik Olafsson – Genna Sosonko 1-0. Hoogovens 1976. Sosonko verloor in de toenmalige toernooien niet veel partijen maar in dit Hoogovenstoernooi verloor hij maar liefst 3 partijen van de nrs 1-3, dus ook van mede-prijswinnaar Olafsson, die hier dwars door de verdediging van Sosonko heensnijdt met Dh4!! en 1-0, want na Dxd5 of? komt Df6/g7!!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-