schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Jeroen Piket in 1986 internationaal meester

Jeroen Piket deed al als 15-jarige scholier van zich spreken door een tweede plaats te behalen in de WK tot 17 jaar te Parijs in 1984. Vanuit Parijs reisde hij gelijk door naar het nationale jeugdkampioenschap tot 20 jaar in Hilversum dat hij met de fraaie score van 7,5/9 won. Daarmee werd hij de jongste kampioen ooit. Op de tweede plaats eindigde toen Friso Nijboer met 6,5. Bovendien kreeg hij daardoor uitnodigingen voor interessante toernooien. Op het EK-jeugd Groningen verrichtte hij echter nog geen al te opvallende prestatie, maar in de B-groep van het Hoogovenstoernooi 1985 boekte hij zijn eerste meesterresultaat. Zijn tweede meesterresultaat volgde daarop alweer snel in het OHRA-toernooi van augustus 1985. Op 1-8-85 nam het Leidsch Dagblad de hoofdlijnen over van een portret van Jeroen in De Tijd. Piket werd afgeschilderd als een tamelijk onverschillige, nonchalante en nuchtere middelbare scholier, zoals ongetwijfeld de meeste scholieren in interviews zouden overkomen. Piket vond alles leuker dan het bestuderen van de schaaktheorie, en de laatste paar maanden had hij zelfs helemaal niets aan schaakstudie gedaan. “Waarom niet?” “Geen zin, moet huiswerk doen, dat is al erg genoeg.” Toch zijn dit natuurlijk de antwoorden van mensen die “bij vlagen briljant” zijn. Interessant is ook dat niet Jeroen, maar zijn 3 jaar oudere broer Marcel, de jeugdkampioen 1985 wordt. Bij Swaab in “wij zijn ons brein” valt te lezen waarom jongere broers hun oudere broers in dit soort spellen best eens dik zouden kunnen gaan overtreffen, als de jongere broers al heel jong en heel intensief tegen hun oudere broers zouden gaan spelen en dat kan dan een enorme vaardigheidswinst geven. Marcel Piket scoort zijn eerste meesterresultaat in de B-groep Hoogovens 1986 en gelijktijdig scoort Jeroen Piket dan al zijn derde meesterresultaat en bij de eerste gelegenheid daarna wordt hij al op 17-jarige leeftijd tot internationaal schaakmeester benoemd, en dat is nog maar het begin…

 

Na … h5 na … Tc2+
169.piket1  169.piket2

 

Jeroen Piket – Peter Sowray 1-0; Hoogovens B-groep 1985. Jeroen gaat hier formidabel (de vergelijking met Timman dringt zich op) combineren: Dh6 Dg4; Tf1 Dc4; Dh7+! En 1-0, want op Pxh7 was gevolgd gxh7+ (gedekt door loper dus) Kh8; Txf8#!

Ian Rogers – Jeroen Piket 0-1; Hoogovens B-groep 1987. Na Kb3 (uit het vervolg blijkt dat Kb4 beter zou zijn geweest) gaat Jeroen de loper winnen door Pe2 en 0-1, want de aangevallen toren heeft geen goed veld, en zou zijn loper dekking moeten geven tegen Tc3+/Txe3 met doorslaggevend voordeel voor zwart.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-