schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Polugaevski wint dankzij vlagvertoon al te gezapige Hoogovens 1979

De eerste klap die al snel met donderend geraas in het 41e Hoogovenstoernooi werd uitgedeeld, kwam van de Russische vlag die met mast en al door een brekende ruit Hotel Kennemerduin binnenkwam. Een teken aan de “wand” natuurlijk ook al was niemand meer bijgelovig, maar alle aanwezige schakers beseften onmiddellijk dat overmatige inspanningen niet meer zouden baten, want de Rus Polugaevski zou nu zonder twijfel het toernooi gaan winnen, en op zijn sloffen nog wel. Over Hans Ree hoefde hij zich al helemaal geen zorgen te maken, want die had een complexe beenbreuk opgelopen in Argentinië en die werd nu bediend door 5 dragers om hem naar de speelzaal te brengen dwars door de sneeuw, ijsregens, poolwinden en ijselijke gladheid heen, kortom, die had heel andere zorgen. Vooral in de eerste ronden werd er anders dan anders zó voorzichtig geschaakt dat Hort opmerkte “dat kan zo niet doorgaan” en prompt liep hij zelf ongewild op tegen zijn eerste nederlaag in zijn partij tegen Hübner. En toen Polugaevski in de achtste ronde van zijn rivaal Timman won, leek het pleit al helemaal beslecht, temeer omdat de tweede plaats bezet werd door Andersson die in heel eigen kalme stijl met rustig en weinig opvallend schaak, zomaar op die tweede plek terechtgekomen was. Vervolgens kopte het Leidsch Dagblad dat in de voorlaatste ronde “kanshebber Sosonko de strijd niet aandurfde” tegen Polu en de uitkomst was de zoveelste snelle remise. En zo ging het ook met de strijd tussen Jan Timman en Andersson (de secondant van Timman in het Interzonetoernooi) want om de snelle remise tussen die twee zal ook niemand zich verbaasd hebben. Evenmin zal het verbazing hebben gewekt dat Polu zich in de allerlaatste ronde nauwelijks behoefde in te spannen om tegen de Cubaan Garcia zijn vierde winstpartij te boeken en zo bleef hij de concurrentie een vol punt voor. Ten slotte zal het ook nog weinig opzien hebben gebaard dat de eerste vier aankomenden nog steeds in de frisse en ongeslagen staat verkeerden alsof het toernooi nog moest beginnen. Helaas verloor Timman in de laatste ronde nog van Tony Miles en toen pas (?) bleek dat Timman zich ook helemaal niet goed had kunnen voorbereiden. De afronding van zijn boek over de tweekamp Karpov-Kortsjnoj en zijn intussen verworven vaderschap hadden hem danig parten gespeeld, nog afgezien van het luidruchtige Russische vlagvertoon!!

De eindstand: 1. Lev Polugaevski 7,5/11; 2-4 Ulf Andersson, Tony Miles en Genna Sosonko 6,5; 5-7 Jan Timman, Vlastimil Hort en Robert Hübner 6,0; 8-9 Roman Dzinzichashvili en Hans Ree 5,0; 10 Gildo Garcia 4,0; 11-12 Juraj Nikolac en Nona Gaprindashvili 3,5.

                                          

   

Na … Lxd5 na exd5
170.1polu1  170.2nikolac

 

Lev Polugaevski – Nona Gaprindashvili 1-0. Hoogovens 1979. En na h4! blijkt de dame geen goed heenkomen te hebben en 1-0, want op Df6 of? komt Dxd5+! met doorslaggevend voordeel.

Gildo Garcia – Juraj Nikolac 0-1. Hoogovens 1979. En nu e4! want de witte dame staat ongemakkelijk: Dc4 of? Tc8! En 0-1, want er zou stukwinst volgen, zoals door: Dxc8 Pxe2+; Kh1 Dxc8; Txc8 Txc8.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-