schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Hoogovenstoernooi 1980: twee verrassende winnaars.

Het Hoogovenstoernooi 1980 was iets minder zwaar bezet als anders, met name ontbraken de Russen, en daardoor was er een hoge grootmeesternorm van 8,5 uit 13. Toch werden met name de kansen voor Ree en Böhm op een tweede grootmeesterresultaat iets hoger dan gewoonlijk ingeschat. Maar kijkend naar de eindstand, kwamen de beide Hansen niet echt in de buurt van zo’n score, al was Hans Ree nog zo goed begonnen. Hans Ree begon met 5 uit 8, maar na twee achtereenvolgende nederlagen zat een grootmeesternorm er niet meer in.
De torenhoge favorieten waren in 1980 Jan Timman en Kortsjnoj. Maar de beide favorieten verloren allebei van zowel Browne als Seirawan, en ze raakten al snel op achterstand, vooral Timman had een slechte start, maar als zo vaak maakte hij weer veel goed in de tweede toernooihelft met enkele prachtige tactische winsten, zie de dia’s (Timman begon met 1,5 uit 6 en eindigde met 6 uit 7). Met de jeugdwereldkampioen Yasser Seirawan (toen 19) had niemand nog rekening gehouden, maar hij stond heel verrassend het hele toernooi op kop en werd pas in de laatste ronde ingehaald door mede-winnaar Browne. Eindstand: Yasser Seirawan en Walter Browne 10/13; Victor Kortsjnoj 8,5; Lev Alburt, Peter Biyiasas en Jan Timman 7,5; Robert Byrne en Ree 6,5; Neto Sunye 6,0; Vlatko Kovacevic 5,5; John vd Wiel 4,5; Gudmundur Sigurjonsson en Hans Böhm 4,0 en Gert Ligterink 3,0

 

Na Lxg4 Na f4
171.1ree timman  171.2sigurjonsson timman

 

Ree – Timman 0-1. Hoogovens 1980. Timman komt steeds beter op dreef, in de 9e ronde combineert hij Hans Ree van het bord: … Tg6!!!; e4 dxe3; Dxc3 Txg4+ (f3 slaat niet want staat gepend); Lg3 Dxf3 en 0-1 want matnet. 
Sigurjonsson – Timman 0-1. Hoogovens 1980. In de laatste ronde behaalde Timman weer zo’n prachtige combinatoire winst: … Txb2!!!; Kxb2 Db7+; Kc1 f5 en 0-1; want bijvoorbeeld: Dxg6 Pe2+; Pxe2 Db2#;

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-