schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Bled, schaken en sigarenrook

Het eerste grote internationale toernooi in Bled was in 1931. Dit toernooi is heel beroemd geworden omdat toenmalig wereldkampioen Alexander Aljechin het toernooi won met het grootste verschil ooit op de nummer 2, Efim Boguljobow. Aljechin behaalde 20,5 punt en dat waren er 5,5 (!!) meer dan Boguljobow. En dat bij een heel sterk deelnemersveld, waarin eigenlijk alleen nog ontbraken Euwe (te druk, geen tijd) en Rubinstein die beledigd was omdat hij pas “in tweede instantie alsnog” werd uitgenodigd door het organisatiecomité! Het tweede grootste verschil ooit tussen de nrs 1 en 2 realiseerde wereldkampioen Lasker in London 1899 waar hij 22,5 punten behaalde, 4,5 meer dan Janovsky, Maroczy en Pillsbury die gedeeld tweede werden met 18. Bovendien bleef Aljechin ongeslagen, terwijl Lasker een beroemd geworden partij verloor van Blackburne. Een vandaag de dag heel opmerkelijk feit werd opgetekend door een Kibitzer (toeschouwer): het speellokaal bevond zich in een enorme wolk tabaksrook en de Kibitzers vertoonden toen nog een heel familiair gedrag, want één vroeg aan Bogoljobow met een lachje of hij hem een beetje wilde bijlichten, want de rook hing als een dichte mist boven het bord. Een andere Kibitzer merkte heel nostalgisch dit nog op: als ik de lucht van sigaren rook, dan dacht ik aan schaken en in het bijzonder aan die goeie ouwe Franklin Mercantile Chess Club in Philadelphia (VS).

 

Na … Txd8 Na Dh8
173.2 Aljechin Salo  173.1 Aljechin Maroczy

 

Alexander Aljechin – Salo Flohr 1-0. Bled 1931. e5!! f5?; Tc8!! En 1-0, want er volgt op zijn minst torenwinst omdat het pionnetje op e5 nu Dd6 verhindert!

Alexander Aljechin – Geza Maroczy 1-0. Bled 1931. Maroczy pakte nu te gretig de loper op d3, Tc6 geeft meer verdediging want nu volgde: … Txd3?; f6+ en 1-0 want er dreigde na Kd8: Dxe8 Kxe8 en Tc8#!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-