schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Max Euwe en Alexander Aljechin op weg naar hun tweede WK-match in 1937

Kort na Nottingham werd er in Amsterdam in 1936 een achtkamp gehouden ter ere van Wereldkampioen Euwe die uiteraard meedeed, en verder deden mee Aljechin, Fine, Gruenfeld, Kmoch, Landau, Van den Bosch en Van Scheltinga (voor Prins). Van Scheltinga speelde toen als beginnend talentje een uiterst vreemd toernooi. Eerst viel hij in voor de zieke Van den Bosch, die halverwege de achtkamp weer hersteld was en het toernooi helemaal uitspeelde, inclusief zijn achterstallige partijen. De partijen van Van Scheltinga werden toen vervallen verklaard, totdat Prins na onenigheid het toernooi verliet, en Van Scheltinga weer opdraafde om Prins te vervangen en al zijn vervallen partijen werden toen weer geldig verklaard, maar uiteindelijk zou Van Scheltinga geen enkel punt scoren. Zo speelde Aljechin al na 10 zetten geen theorie meer tegen Van Scheltinga, om zo de eventuele remise-varianten uit de weg te gaan. Opmerkelijk genoeg ontbrak het aan voorbeschouwingen in de Leidse pers, maar toch kwam er steeds meer aandacht voor deze achtkamp naarmate hij op stoom kwam, en Euwe op kop ging. Vanaf de 5e ronde wordt er in de Leidse kranten ook nog melding gemaakt van een grote publieke belangstelling. Euwe nam bovendien revanche voor zijn nederlaag in Nottingham tegen Aljechin, nu won hij fraai een pionneneindspel van Aljechin. Verder was er het eerste verlies voor Rueben Fine in Europa. Juist nadat Fine zich tegen Hans Kmoch weer remisekansen had geschapen verloor hij door tijdsoverschrijding! Euwe bleef goed presteren en won het toernooi samen met Fine. De eindstand was: 1 en 2. Euwe en Fine 5/7; 3. Aljechin 4,5/7; 4, 5 en 6. Landau, Gruenfeld en Van den Bosch 3,5/7; 7. Kmoch 3/7 en Van Scheltinga 0/7. In de verdere aanloop naar zijn “herkamp” met Aljechin speelde Euwe in internationaal verband alleen nog mee in een vierkamp in Bad Nauheim/Stuttgart/Garmisch 1937 die hij met 4,0/6 won voor Efim Bogoljubow en Alexander Aljechin met 3,5/6. Echter, Alexander Aljechin won ook nog Hastings 1936/7, en speelde verder nog mee in Margate 1937 en Kemeri 1937. In ieder geval had Aljechin zodoende veel meer praktijk-uren achter het schaakbord doorgebracht dan Euwe voor zijn tweede match om de wereldtitel tegen Euwe in 1937.

 

 

Na … Txf7 Na … Kh8
177.1 Aljechin  177.2 Aljechin2

 

Alexander Aljechin – Rueben Fine 1-0. Hastings 1936/7. Alexander Aljechin won dit toernooi met de topscore van 8,0/9, met als tweede Rueben Fine met 7,5/9 en derde Erich Eliskases 5,5/9. Ook Fine kreeg in dit toernooi te maken met het uitzonderlijke combinatietalent van Aljechin. Na De6 met dubbele dreiging was het 1-0.

Alexander Aljechin – Theodore Tylor 1-0. Margate 1937. Alexander Aljechin verloor in Margate maar liefst 3 partijen, van beide winnaars Rueben Fine en Paul Keres en van Victor Berger, maar door 6 zeges wordt hij toch nog derde met 6/9. Hier wint hij met een schitterende combinatie: Dxf6!! Txf6; Tg8+ Kxg8; Pxf6+ en 1-0 want dankzij de paardvork gaat hierna de zwarte dame verloren!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-