schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Drie nederlagen voor Aljechin in Margate 1937

Margate nabij Canterbury is een mondaine badplaats in Kent/Engeland. Hier heeft Charles Dickens in 1850 zijn roman David Copperfield geschreven. Tussen 1935 en 1939 werden er in Margate de Paasschaaktoernooien gehouden. De beste schakers van die tijd werden daarvoor uitgenodigd. Euwe ook, maar die had het te druk met andere bezigheden om daar mee te doen. Capablanca heeft daar meegedaan, maar niet in het bekendste toernooi van 1937. Hij zou wel meedoen, maar uiteindelijk viel Aljechin voor hem in. Er wordt wel gespeculeerd dat Capablanca toen om gezondheidsredenen (hoge bloeddruk en hartproblemen) het reizen in die tijd verminderde. Capablanca is niet oud geworden, hij overleed al in 1942 op 53-jarige leeftijd te Manhattan op zijn schaakclub aan een hartaanval, nota bene tijdens het analyseren van een partij. Het toernooi in 1937 is zo bekend geworden omdat Aljechin (6/9) daar drie nederlagen leed, tegen de beide winnaars Fine en Keres (7,5/9) en hij verloor ook van Berger. Dat slechte resultaat in Margate 1937 gaf aanleiding om te veronderstellen dat Aljechin eindelijk zijn beste tijd had gehad en niet meer zou terugkeren op de hoogste trede van de schaakladder, en dat de jonge garde onder leiding van Keres, Fine en Botwinnik helemaal zou gaan doorbreken. Zoals bekend liep het anders, want Aljechin maakte in 1937 toch nog een indrukwekkende come-back, waarin hij de wereldtitel weer terugpakte van Max Euwe en daarna ook weer andere grote successen boekte, zoals eerste plaatsen in Carrasco 1938 (11,5/13) en Margate 1938 (7/9). Echter, in het zware AVRO Holland toernooi in 1938 kwam Aljechin niet verder dan een gedeelde vierde plaats, en eindigde het al genoemde toen jeugdige drietal boven hem op de eerste drie plaatsen.

 

Na cxd6 Na … Dd6
178.1 Keres  178.2 Aljechin

 

George Alan Thomas – Paul Keres 0-1. Margate 1937. Intussen dreigt wit met mat (Dxc7#) maar verkeert zelf ook in een matnet: … Lxg2+; Kxg2 Dxg4+; Kh1 Df3#.

Alexander Aljechin – Vera Menchik 1-0. Margate 1937. En uiteraard won Aljechin ook weer met een schitterende combinatie: Pe6+ fxe6; Dxf6+ Kh7; gxh5 Td3 (?); Txd3 Dxd3; De7+ Kh6; Dxe8 en door de matdreiging (Dxg6#) kon zwart de witte loper niet meer pakken en even later 1-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-