schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over:  “Dom volk, die schakers?”: het 45e Hoogovenschaaktoernooi in 1983, deel 2

In deel 1 is al beschreven dat maar liefst zo’n 5 uitgenodigde schaaktoppers door onvrede of ziekte niet aan dit toernooi konden meedoen waardoor het toernooi van categorie 13 naar categorie 12 duikelde. En dat Kortsjnoj in dit toernooi een negentiende-eeuwse score behaalde van +5=2-6, wat tevens ver beneden zijn normale doen was, en was hij dan toch een beetje uit zijn evenwicht gebracht  door zorgen over zijn lastige maatschappelijke positie (zie hierover de volgende rubriek)? Verder bleek al weer snel dat ook ditmaal het toernooi werd aangedaan door die vermakelijke tijdnoodbacil waardoor opnieuw in tijdnood heel wat halve en zelfs hele punten werden weggegeven. Hierna volgde even een brug naar het heden waarin ernaar gestreefd lijkt te worden om de tijdnood uit te bannen om zo de geluksfactor geheel te elimineren. Ik ben zelf niet alleen “schaker” maar ook “bridger” en als bridger wijs ik op de veel grotere populariteit van het bridge waarin onder meer de geluksfactor zo’n grote rol speelt . Bij bridge hoeft men niet steeds de slimste te zijn om te winnen, bij schaken wel, en helaas des te meer als de tijd ook al niet meer voor een gelukje kan zorgen. Treurig, dat het schaken in dit opzicht niets wil leren van het bridge. Maar ik ben er in deel 1 nog niet eens aan toe gekomen om enige woorden te wijden aan de winnaar van het toernooi, Ulf Andersson. Nu is Andersson geen schaker die “compatibel” is met deze rubriek. Ik wil in deze rubriek vooral spektakel brengen door tactische wendingen in beeld te brengen. Van zijn 5 zeges won Andersson 4x door pionnenwinst en van Hulak won Andersson door betere opbouw. Alleen tegen Kortsjnoj stond Andersson één zet verloren, maar in hevige tijdnood koos Kortsjnoj voor een andere zet, en uiteindelijk won Andersson deze partij zelfs nog. Met dit soort schaak is Andersson in 1982 naar de vierde plaats op de Wereldranglijst geklommen en in Wijk aan Zee zette hij zijn opmars voort. In zijn laatste drie grote toernooien in 1982 en 1983, Tilburg, Moskou en Wijk aan Zee, verloor Andersson slechts 1 partij van de 37!  Zijn rating was in die tijd 2640 en dat was lang zijn top met fluctuaties naar beneden, maar in 1997 heeft zijn rating nog een tijd op 2655 gestaan! De andere deelnemers van Hoogovens 1983 combineerden er lustig op los en ik had geen moeite om uit dit toernooi 6 leuke combinaties te selecteren voor mijn “ouderencursus” op dinsdagmiddag in de Nathaliegang in Zoetermeer.

Na Le1 Na … Pc6
 182.1seirawanwiel 182.2hulakscheeren

 

Yasser Seirawan – John van der Wiel 0-1. En John maakt het uit met: … Txe1+; Kxe1 Ke3 en 0-1, want dame halen baat wit niet meer want zwart geeft schaak tot het mat is: b8D d2+; Kf1 d1D+; Kg2 Df3+ enz.

Krunoslav Hulak – Peter Scheeren 1-0. Na …Pc6? volgde een schitterende matcombinatie: Pxc6 bxc6; Lxf7+ Kh8; Dxb8 en 1-0, want na Dxb8 of? komt Td8+ Lf8; Ld4#

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-