schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over:  “Dom volk, die schakers?”:  Kortsjnoj 1984: alles weer normaal

Nadat Kortsjnoj uit de Sovjet-Unie was gevlucht in 1976 werd er een boycot tegen hem ingesteld door de Russische Schaakbond. Er deden geen Russen meer mee aan toernooien waarvoor ook Kortsjnoj was uitgenodigd, Sindsdien deed aan het Hoogovenstoernooi één van twee mee: of Kortsjnoj, of Russische schakers. In de Kandidatenmatch in Londen mocht ook Kasparov in eerste instantie niet tegen Kortsjnoj spelen. Nadat de FIDE toen Kortsjnoj tot winnaar uitriep, zijn de onderhandelingen tussen de FIDE, Kortsjnoj en de Russische schaakbond heropend, want Kortsjnoj wilde best wel tegen Kasparov spelen, maar op voorwaarde dat de boycot tegen hem werd ingetrokken. Dat is dus gebeurd, want uiteindelijk ging de match tussen Kasparov en Kortsjnoj alsnog door, en was het Hoogovenstoernooi 1984 kort daarop het volgende evenement waar geen sprake meer was van het boycotten van Kortsjnoj. In Hoogovens 1983 was er bovendien iets met de score van Kortsjnoj aan de hand: +5=2-6, een negentiende-eeuwse score van bedenkelijk niveau voor Kortsjnoj. In Hoogovens 1984 is Kortsjnoj weer in oude doen en in blakende vorm. Zijn 7-4 nederlaag tegen Kasparov heeft hij dan al helemaal verwerkt, want hij weet waarom hij verloren heeft! Volgens John van der Wiel, secondant van Kortsjnoj in Londen, was die nederlaag vooral te wijten aan gebrek aan wedstrijdritme vanwege de boycot, maar daar is Kortsjnoj het niet mee eens: zijn twee secondanten waren niet goed genoeg. Overigens neemt hij John niets kwalijk, hij had John gekozen wegens zijn originele en creatieve stijl, en daarbij is John nog jong en voor het eerst secondant. Vooral van de andere secondant, de veel ervarener Israëliër Lev Gutman had Kortsjnoj veel meer verwacht, maar juist Gutman liet het afweten. Hoogovens 1984 bleek uiteindelijk vooral een duel tussen Kortsjnoj en Beljavsky, die allebei op de zeer hoge score van 10/13 uitkwamen, daarmee de eerste prijs deelden, en bij de uitreiking elkaar vriendelijk lachend de hand schudden. Overigens, de lucht tussen Kortsjnoj en de Russen leek helemaal opgeklaard toen later in het jaar in Londen Kortsjnoj en Anatoli Karpov elkaar de hand schudden, voor het eerst sinds hun ruzie in 1973, en dat ging vergezeld van spontaan applaus van het publiek.

 

Na e3 na Lxd4
 183.1Kortsjnoj 183.2Kortsjnoj

 

Genna Sosonko – Viktor Kortsjnoj 0-1. Hoogovens 1984. … c3 (na bxc3 Dxc3 met dubbele aanval op toren en loper waardoor loper verloren gaat). Dh3 Dxb2; Df1 c2 en 0-1 want bijvoorbeeld Lf5 La3 en zwart wint met doorslaggevende materiële voorsprong.

Drago Velimirovic – Viktor Kortsjnoj 0-1. Sarajevo 1984. Na de Hoogovens 1984 wint Korstsjnoj ook Beersheba 1984 met 9/13 en Sarajevo 1984, al wint hij Sarajevo samen met Jan Timman met de mooie score van 9/13. Hierna volgt de fraaie combinatie tegen Velimirovic: …Td8; Te4 c3; Tc1 of? Txd4; Txd4 Pxd4 en 0-1 want bijvoorbeeld Txc3 Pe2+, enz.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-