schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over:  Hoogovens 1984

In rubriek 183 is al toegelicht dat de boycot van Kortsjnoj door Russische schakers van de baan was in Hoogovens 1984. Geen wonder dat Kortsjnoj in Hoogovens 1984 weer in oude doen en in blakende vorm was. Kortsjnoj was vooral in een duel gewikkeld met de Rus Beljavsky, en ze wonnen beiden de eerste prijs met de zeer hoge score van 10/13. Kortsjnoj en Beljavski waren ook de enigen die geen enkele partij verloren. De rest van het veld werd op minstens 2,5 punten achterstand gezet met minstens één verliespartij. Ook de winnaar van Hoogovens 1983, Ulf Andersson, had het deze keer niet gemakkelijk en kwam met 7 punten (+2=10-1) op “slechts” de vierde plaats uit. Verder zei Kortsjnoj in een interview dat hij John van der Wiel wegens zijn originele en creatieve stijl als één van zijn twee secondanten had gekozen voor zijn recente match in Londen tegen Kasparov. John van der Wiel onderstreepte deze mooie kwalificatie zelf nog eens op het schaakbord in zijn duel met Paul van der Sterren. John overrompelde Paul op schitterende wijze al in de eerste ronde in een duel van 20 zetten. John toverde in een Russische partij een dame-offer tevoorschijn dat Paul helemaal had overzien en daarna had hij al vrij snel geen afweermogelijkheden meer. Ook Tony Miles versloeg al in het begin van het toernooi Gert Ligterink in een heel korte partij van 17 zetten, toen Ligterink na de Nimzowitsj-opening een combinatie overzag (naar commentaar in het Leidsch Dagblad op de beide partijen en zie de dia’s hieronder). Tony Miles was daardoor in het begin van het toernooi mede-koploper, totdat hij in de vijfde ronde in alweer een korte “offer-partij” van 26 zetten van Beljavski verloor. In de achtste ronde viel het op dat de Joegoslaaf Nikolic, toen sinds nog maar een jaar grootmeester, zich had opgewerkt tot een kandidaat voor de hoogste prijzen (hij werd uiteindelijk inderdaad derde), want hij versloeg achtereenvolgens Andersson en Van der Sterren die in de tijdnoodfase een stuk weggaf. Van de Nederlanders behaalde John van der Wiel met een 50%-score de hoogste plaats. De eindstand: 1 en 2. Viktor Kortsjnoj en Alexander Beljavski 10/13; 3. Predrag Nikolic 7,5; 4. Ulf Andersson 7,0 5-9. John van der Wiel, Robert Huebner, Tony Miles, Andras Adorjan, Vladimir Tukmakov 6,5; 10. Genna Sosonko 6,0; 11. Hans Ree 5,5; 12. Eugenio Torre 5,0; 13. Gert Ligterink 4,0 en 14. Paul van der Sterren 3,5.

Na … a6 na … Tb8
 186.1Wiel 186.2Miles

 

John vd Wiel – Paul vd Sterren 1-0. Hoogovens 1984. In deze stelling gaat John zijn dame heel origineel en creatief offeren, diep gezien (grootmeesterlijk) allemaal, en John staat er ook volgens Fritz met de zet steeds beter voor: Pxd6!! Td8; Pxc8 Txd2; Pxe7+ Kf8; Txd2 Kxe7; Td5 en na nog enkele zetten 1-0!!

Gert Ligterink – Tony Miles 0-1. Hoogovens 1984. Gert Ligterink heeft een schitterende combinatie van Miles overzien: b3 Dxc3; Ld2 (wit heeft nu ogenschijnlijk de dame te pakken want die kan nergens naar toe) Pxe4!! (maar dame hoeft ook nergens naar toe want paard komt te hulp); Le1 (als loper dame op c3 neemt, wint paard ook nog eens de loper met Pxc3+ en met een paardvork op koning en ongedekte dame!) en even later 0-1.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-