schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Hoogovens 1988 voor Karpov, maar Jeroen Piket (toen 18 jaar) uitstekend

In 1988 was het Hoogovenstoernooi zwaar bezet, met onder meer Anatoli Karpov. Jeroen Piket maakte toen zijn debuut bij de topgrootmeesters. Hij had toen al 1 grootmeesterresultaat geboekt. Hij was toen nog maar 18 jaar en werd vooral vergeleken met Jan Timman, maar Jan was “pas” op 21-jarige leeftijd grootmeester geworden, en eigenlijk werd van Jeroen Piket nog meer verwacht. Piket speelde voor een debutant een formidabel toernooi, hij behaalde 6 uit 13, en was daarmee de beste Nederlander, vóór John vd Wiel, Sosonko en Paul vd Sterren die alle drie 5,5 pt behaalden. Jeroen speelde remise tegen Karpov, won maar liefst 3 partijen, waaronder van Georgiev (de nummer drie), speelde ook remise tegen Tal, en iedereen was het erover eens, dat Jeroen heel snel zijn tweede grootmeesterresultaat zou boeken.
In de openingsronde was er gelijk al de sensatie van de nederlaag van Karpov, met wit nog wel, tegen de Joegoslaaf Nikolic. En in de vijfde ronde wist debutant Piket grote druk te zetten op de stelling van Karpov die deze partij echter wel remise hield. En als formidabele toernooischaker wist Karpov per saldo toch weer het beste resultaat met de meeste winstpartijen te realiseren. De volledige eindstand was:
1.Anatoli Karpov 9,0/13; 2. Ulf Andersson 8,5; 3-4 Kiril Georgiev en Simon Agdestein 7,5; 5-7 Mihail Tal, Robert Huebner en Ivan Farago 6,5; 8-10 Predrag Nikolic, Curt Hansen en Jeroen Piket 6,0; 11-13 John vd Wiel, Gennadi Sosonko en Paul vd Sterren 5,5; 14 Ljubomir Ljubojevic 4,5.

Na … Kf7 na … Db8+
191.1 huebner piket  191.2 Piket farago

 

Robert Huebner – Jeroen Piket 1-0, Hoogovens 1988. Tc7 Ke8; c5 Th2 (of?); c6 en 1-0 want loper kan nergens heen en gaat verloren.

Jeroen Piket – Ivan Farago 1-0, Hoogovens 1988. Farago heeft al opgegeven, Frits laat nog even zien Db8+; f4 en daarna is er geen goed verweer meer tegen de komende paardzet: Pf7+ of Pe6 met Dg5#.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-