schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Schaakolympiade Thessaloniki 1988: Nederland verrassend tweede

In november 1988 startte in Thessaloniki (Griekenland) de tweejaarlijkse schaakolympiade. Er bestonden geen hoge verwachtingen met betrekking tot het Nederlandse team, want de Nederlandse topper Jan Timman deed wegens andere schaakverplichtingen helaas niet mee. Op rating stond Nederland slechts op de veertiende plaats. Maar zonder Jan Timman was de druk op de spelers minder groot, er was een redelijk ontspannen sfeer, en mede omdat het vanaf het begin heel erg goed ging, was er een geweldige instelling en teamverband. Met zijn allen eten, een serieuze en gedisciplineerde voorbereiding en nabespreking en de resultaten bleven tot ieders verbazing ver boven de verwachting. Er waren 14 ronden en er werd alleen verloren van IJsland. Tegen de USR werd het 2-2, met een bijzondere rol voor Sosonko. Nadat Sosonko aan bord 2 al snel remise had gemaakt tegen Joesoepov, bezag hij de drie andere borden en deed toen aan de Sovjet-aanvoerder Makaritsjev het voorstel om de eindstand op 2-2 te bepalen. Na overleg met de niet-ingezette wereldkampioen Kasparov, werd aldus besloten! En in de laatste ronde won Nederland van de naaste concurrent Engeland en eindigde toen samen met Engeland op de tweede plaats. Zo hoog als in Thessaloniki is Nederland in later jaren niet meer gekomen maar Nederland is sindsdien wel meermalen in de toptien geëindigd en behoort sinds 1988 tot de betere schaaklanden. Het team bestond in 1988 uit (met tussen haakjes de behaalde punten en het aantal partijen): John van der Wiel (6,5/12), Genna Sosonko (5/10), Paul van der Sterren (7,5/12), Jeroen Piket (8/11! – zijn tweede grootmeesterresultaat) en de invallers Rinie Kuijf (4,5/6) en Rudy Douven (3/5). De eindstand van de eerste elf landen van in totaal 108 (!) landen was:
1.URS 40,5/56; 2-3. Nederland en Engeland 34,5; 4-5. Hongarije en de VS 34,0; 6. Joegoslavië 33,5; 7-11. Argentinië, Cuba, Israël, China en de Filipijnen 33,0.

 

Na … cxd4

wit aan zet

194.1 piket chandler  194.2 judit polgar

 

Jeroen Piket – Murray Chandler (Engeland) 1-0. Olympiade Thessaloniki 1988. Tc7 a6; Ld5+ Kb8; Tb7+ Ka8 en nu is door aftrekschaak een zwarte toren te winnen en even later 1-0.

Judit Polgar – Angelova (Bulgarije) 1-0. Olympiade Thessaloniki 1988. De belangstelling voor het damesschaak was deze keer groot, aldus Rinie Kuijf in zijn rubriek in het Leidsch Dagblad van 24-12-88. Hongarije bestond namelijk vooral uit de drie zusjes Polgar en Hongarije won het damestoernooi door op de laatste dag Rusland nog te passeren. De fantastische topscore van 12,5/13 van de toen nog maar 12-jarige Judit Polgar had natuurlijk ieders aandacht getrokken en hier wint ze met de fraaie matcombinatie Dxf8+ Kxf8; Lh6+ Kg8; Te8#!!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-