schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Hoogovens 1990 voor John Nunn

Als winnaar van de Hoogovens B-groep 1989 deed ook Friso Nijboer mee aan de Hoogovens A-groep in 1990. De winst van de B-groep was het eerste grootmeester-resultaat van Friso, die wel zin had in een schaakprofcarrière. Hij was in 1989 afgestudeerd in de informatica, maar de toen 24-jarige Nijboer bleef nog schaken. Na het eerste jaar (1989) wilde hij dit nog minstens twee jaar volhouden, en als hij dan nog geen tweede grootmeesterscore had, dan zou hij toch maar iets in de informatica gaan zoeken. Aan de vooravond van het toernooi was hij benieuwd, hoe hij het eraf zou brengen in de A-groep. Qua rating (zijn rating was 2475) zou hij niet veel verder komen dan de onderste plaats, en dat was vèr verwijderd van een grootmeesterscore van 7,5/13. Hoeveel moeilijker de A-groep dan de B-groep was, zou hij weldra ondervinden. In de eerste ronde verloor Nijboer van Piket. Tot aan de tijdnoodfase was de partij nog in evenwicht, maar toen het tempo omhoog moest raakte Nijboer al snel het spoor bijster. In 1987 wonnen Short en Kortsjnoj samen het toernooi, en halverwege het toernooi stonden ze wederom samen op kop met een punt voorsprong, zou de geschiedenis zich gaan herhalen? Maar neen. In de negende ronde stond Kortsjnoj bedroefd te kijken naar zijn huizenhoog verloren stand tegen Petursson, maar vlak na de tijdnoodfase gebeurde het weer eens, Petursson verrekende zich en Kortsjnoj ontsnapte met remise en bleef nog even leider, terwijl Short door nederlagen al was weggezakt. En juist Friso Nijboer maakt een einde aan de toernooiwinstkansen van Kortsjnoj door in de voorlaatste ronde met zwart nota bene van Kortsjnoj te winnen, al bleef Nijboer zelf muurvast op de onderste plaats staan. Ten slotte won de Brit John Nunn “alleen” de 52e editie van het Hoogovens Schaaktoernooi, met “slechts” een score van 8/13 en het verschil met de nummer 12 bedroeg slechts 2 punten, zo dicht zat het veld op elkaar. De Nederlanders eindigden op de onderste vier plaatsen, met Friso Nijboer vrij troosteloos helemaal onderaan. Maar het gaat hier wel over de Hoogovens A-groep, in 1993 is Friso Nijboer wel degelijk grootmeester geworden. De eindstand: 1. John Nunn 8,0; 2-3. Lajos Portisch en Ulf Andersson 7,5; 4-6. Maxim Dlugy, Margeir Petursson en Mikhail Goerevitsj 7,0; 7-10. Nigel Short, Viktor Kortsjnoj, Yury Dokojan en Viswa Anand 6,5; 11-12. John van der Wiel en Jeroen Piket 6,0; 13. Rinie Kuijf 5,0 en 14. Friso Nijboer 4,0.

 

Na … f5

na … Txa8, nu Pd2?

196.1 nijboer dokhoian  196.2 kortsjnoj nijboer

 

Friso Nijboer – Yury Dokhaian 0-1. Hoogovens 1990. Friso doet het nu fout met Pxc3, want na Te3+ (0-1) gaat zwart het witte paard inrekenen (Fritz speelt Ke3 in plaats van Pxc3).

Viktor Kortsjnoj – Friso Nijboer 0-1. Hoogovens 1990. Maar ook Kortsjnoj doet het wel eens fout: Pd2? (in plaats van Ta1) en Friso heeft nu de fraaie combinatie Pxg5; hxg5 Pf4!! (met de dubbele aanval van paard op dame en dame op veld h3) en 0-1.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-