schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: LSG na 123 jaar voor het eerst landskampioen!

Leidsch Schaakgenootschap (LSG-IntelliMagic) heeft een roemrucht verleden. Sinds haar oprichting op 2 maart 1895 heeft zij zich op veel manieren voortreffelijk gemanifesteerd. Ik noem alleen al de uitstekende contacten die er zijn geweest met zeker vijf wereldkampioenen. LSG heeft een tijdlang de traditie gekoesterd om de wereldkampioenen uit te nodigen voor een simultaanseance bij LSG. Dat begon met Capablanca, Lasker (3x), Aljechin en Euwe, en dat is in 1958 voortgezet met Michael Botwinnik nadat die in 1958 zijn wereldtitel terugveroverde op Smyslov. Op 11-11-58 speelde Botwinnik in Leiden in de Bovenzaal van het Gulden Vlies, de toenmalige locatie van het LSG. De zaal zat stampvol met 26 simultaanspelers en vele toeschouwers, waaronder voorzitter Venema van de LSB en secretaris Gorokhov van de Russische Ambassade. Zij ontvingen Botwinnik en zijn charmante echtgenote met een donderend applaus. Volgens de krantenverslagen zag Botwinnik er niet uit als een extraverte kunstenaar, eerder als een vriendelijke en bescheiden “ambtenaar ter griffie”. De toenmalige voorzitter van LSG, ds P. Mackaay sprak zijn vreugde erover uit dat Botwinnik de uitnodiging had aanvaard, en benadrukte dat ook de al genoemde imposante voorgangers van Botwinnik simultaan hadden gespeeld tegen LSG, zodat een mooie traditie in stand was gebleven. Tevens bood voorzitter Mackaay het erelidmaatschap, op perkament gekalligrafeerd, aan Botwinnik aan. Michael Botwinnik vond het allemaal prachtig en sprak zijn beste wensen uit voor de toekomst van het LSG. Hij meende dat ook oprecht, want hij heeft ook later meermalen aan evenementen van LSG deelgenomen. Om kwart voor acht begon de simultaan die tot kwart over elf duurde met als eindresultaat: 20x winst voor Botwinnik en zes remises. Dit is slechts een kleine greep uit de schitterende geschiedenis van LSG, dat nu na 123 jaar een kroon op haar bestaan heeft gezet met het behalen van het landskampioenschap. Formidabel is ook dat de topscorer van de meesterklassecompetitie ook deel uitmaakt van het succesvolle LSG-topteam: IM Arthur Pijpers die met 8 uit 9 een superscore neerzette bij een toernooiprestatierating van maar liefst 2700! Hierna volgen derhalve 2 flitsen van 2 winstpartijen van Arthur (die zijn schaakcarrière begon bij de Zoetermeerse schaakclub Botwinnik!).

 

 

Na …Pxc4; Dxc4

na Pb5

 200.2 Arthur2 200.1 Arthur1

 

Erik Hoeksema – Arthur Pijpers 0-1, ronde 6: Groninger Combinatie – LSG IntelliMagic 4-6. En er volgde een mooi combinatoir slot met alleen voor zwart een doorslaande mataanval: Dxc4 Txe3; fxe3 Df2+; Kh2 Dxe1; Dxc7 Tf1! en 0-1.

Manuel Bosboom – Arthur Pijpers 0-1, ronde 7: LSG IntelliMagic – En Passant 6,5-3,5. Arthur heeft materieel voordeel, maar kan hij dat vasthouden in deze heksenketel? Vast wel, want Arthur brengt het brouwsel nog een beetje meer aan de kook met het bijzonder fraaie Pc2!; Df3 of? Ke7; Lxg6 Dc4+; Dd3 cxb5 en 0-1 vanwege doorslaand voordeel.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-