Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Efim Geller.
In de jaren vijftig, zestig en in het begin van de jaren zeventig behoorde Efim Geller tot de absolute wereldtop, al werd hij nooit wereldkampioen. Maar zijn onderlinge scores met de toenmalige wereldkampioenen waren zo ongeveer in evenwicht. Als 66-jarige veteraan won hij nog in 1991 in Moskou een veteranentoernooi ter ere van de 70e verjaardag van oud-wereldkampioen Vassily Smyslov. Hieraan deden alleen grootmeesters van de oude garde mee. Smyslov miste de toernooiwinst door in de laatste ronde te verliezen van het voormalig wonderkind Sammy Reshevsky. Eindstand na 9 ronden, eerste drie: 1. Efim Geller 6,0; 2. Evgeni Vasiukov 5,5; 3. Vassily Smyslov (gedeeld derde) 5,0. Op 70-jarige leeftijd speelde ook Geller zijn laatste internationale toernooien. Één van de beste prestaties van Geller was zijn toernooizege, samen met Szabo, van het 2e AVRO-toernooi in 1973. Dit toernooi werd gehouden ter herdenking van het 1e AVRO-toernooi in 1938. In 1938 bestond het plan, om de toenmalige wereldtop bij de AVRO uit te nodigen en om daaruit een toernooiwinnaar te selecteren die de uitdager zou worden van wereldkampioen Alexander Aljechin. Maar door het uitbreken van de WO II kwam er uiteindelijk niets terecht van dit ambitieuze plan. Het 2e AVRO-toernooi was ook heel sterk bezet, maar er was geen sprake van opnieuw een wereldtopbezetting. Al in de eerste ronde verloor Geller toen zijn enige partij van Laslo Szabo door tijdsoverschrijding, maar hij nam later in het toernooi revanche, want het toernooi was dubbelrondig, met 8 schakers. Eindstand na 14 ronden, eerste drie: 1. Efim Geller en Laszlo Szabo 9,5 en 3. Ljubomir Ljubojevic 8,5.
Na …Txd6 | na Db5 |
Efim Geller – Laszlo Szabo 1-0. AVRO-toernooi 1973. Na Pxe6 versnelt Szabo het einde door Pxe6, waarna Geller heel sterk vervolgt met Dh6 en 1-0 door onweerlegbare matdreigingen.
Jan Timman – Efim Geller 0-1. AVRO-toernooi 1973. Timman stond lang gelijkwaardig, maar zijn koning is helaas op drift geraakt en Geller maakt het nu uit met …Dd4+; Kc2 a6; Dxa6 Dc5+ en 0-1 door onweerlegbare matdreigingen.
Bram Doeves (