schaakstukken Zoetermeer Actief copy copy copy copy copySchaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Kandidatenmatch 1991: Timman tegen Kortsjnoj.

In deze rubrieken is al heel wat gezegd over het leven van Viktor Kortsjnoj, maar nog niet over zijn vroegste jeugd. Heel in het kort nog het volgende. Zijn vroegste jeugd was weinig vrolijk. Kortsjnoj is in 1931 in Leningrad geboren. Zijn moeder was pianiste, maar verdween al snel uit zijn leven. Zijn vader was van Poolse adel. Tijdens Stalin werd al zijn bezit ingepikt. Zijn vader leerde Kortsjnoj schaken toen Viktor zes was. Tijdens het beleg van Leningrad van 1941-1943 stierf zijn vader aan het front en kwam Viktor in het Ziekenhuis terecht wegens ondervoeding. Maar daarna ging de situatie verbeteren: Viktor werd in 1943 toegelaten tot het schaakpaleis van Leningrad. In 1951 werd hij schaakmeester, in 1954 studeerde hij af aan de universiteit van Leningrad als historicus en in 1956 werd hij grootmeester. In 1991 voor de kwartfinales van de kandidatenmatches in Brussel is Kortsjnoj dus al 60 jaar en Jan Timman is dan 39. Zij speelden voordien 46 partijen tegen elkaar en de stand is 26-20 voor Kortsjnoj. Toch is Timman licht favoriet vooral omdat Kortsjnoj zo langzamerhand last begint te krijgen van ouderdomskwaaltjes als achteruitgaande energie en geheugen, als ook doofheid. En inderdaad wint Timman voor het eerst een match van Kortsjnoj na 2 winstpartijen en 5 remises met 4,5-2,5. De pers was heel lovend over de tweede partij waarin Timman met briljante manoeuvres Kortsjnoj van het bord combineert. In de derde partij had Kortsjnoj zijn nederlaag nog niet verwerkt. Hij maakte foutjes en kwam in grote tijdnood. Timman hoefde zich ditmaal voor de winst niet tot het uiterste in te spannen zoals in de tweede partij.                                        

                                 Na Td3                                     na … Kg6
205.2 kortsj timman 205.1 timman kortsj copy

Viktor Kortsjnoj – Jan Timman 0-1, Brussel kwartfinales kandidatenmatches 1991. Timman komt hier een loper vóór en drie pionnen achter, maar die pionnen vormen allerminst een hechte formatie en zijn kansloos in het verdere verloop van de partij. Lf5; Txd5 Dxb3; Dxb3 Txb3; +z.

Jan Timman – Viktor Kortsjnoj 1-0, Brussel kwartfinales kandidatenmatches 1991. En met enkele krachtzetten maakt Timman deze partij uit: Dd3+ f5; Dg3+ Kf7; Df3 en 1-0 door de fraaie dubbele dreiging.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-