Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copySchaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Interpolis Tilburg 1991: 'hoogtepunt' voor Kasparov

 

Het derde lustrumtoernooi van Interpolis in Tilburg had een topbezetting met een gemiddelde ELO-rating van 2666. Dat was de rating van de hoogste FIDE-categorie. Het uitnodigingsbeleid werd gekenmerkt door het weren van remisespelers, ook al om het publiek aan te moedigen om wederom massaal op te komen. Het resultaat mocht er zijn, dankzij de enorme vechtlust van de deelnemers eindigden “slechts” 25 van de 56 partijen in remise. De andere kant van de medaille was dat de deelnemers zich weinig bemoeiden met elkaar, de verstandhouding tussen enkele toppers was gewoonweg slecht. Dit in tegenstelling tot de voorgaande jaren waarin de topschakers gezellig gezamenlijk aten en in elkaars gezelschap de avond doorbrachten. Wel waren alle spelers in een bungalowpark in Oisterwijk ondergebracht, behalve Kasparov die met zijn echtgenote in een sterrenhotel in Tilburg zat. Na de tweede plaats in Linnares en de derde plaats in Amsterdam (Euwe Memorial) had Kasparov zich zes weken lang voorbereid in Los Angeles met zijn nieuwe trainer Makaritsjev om in Tilburg weer eens te vlammen, maar in de sociale omgang was er veel mis met Kasparov. Kamsky had in een rubriek geschreven dat Kasparov hem in een toernooi vergif toediende via zijn sinaasappelsap; en hij vergeleek daarin Kasparov met Caligula, de perverse Romeinse Keizer, een intrigant en een verraderlijk politicus. Kortsjnoj wilde niet met Kasparov analyseren, keek Kasparov met onverholen walging aan, en verklaarde dat Kasparov hem voor joker had gezet in een forum in Madrid, en vermoedelijk was dit slechts het topje van de ijsberg aan klachten over het oncollegiale gedrag van Kasparov die er ook bij enkele gezamenlijke analyses alles aan deed om zichzelf mijlenver boven de anderen te plaatsen.

                                     

                                   Na Tb2?                                               Na … Kf5

207.1 timman

207.2 kasparov

Anand – Timman 0-1. Tilburg 1991. En na Kc3! was het 0-1

Kasparov – Kortsjnoj 1-0. Tilburg 1991. Kasparov ging als volgt het matnet aantrekken: Dh7+ Kg4; De4+ Kh3; Ld7+ f5; Dg2+ en 1-0.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-