Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy copySchaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Nottingham 1936: WK Euwe: nachtbraker en dammer?

Nottingham was toen het “zwaarste toernooi aller tijden”. Qua topschakers, alleen Keres ontbrak, en qua overige omstandigheden. Om te “acclimatiseren” waren bijna alle deelnemers al een week van te voren aanwezig in het Victoria Station Hotel dat 5 km verwijderd was van de schaakarena, de Universiteit. Een reusachtige autobus zorgde voor de verbinding (er waren veel echtgenotes mee). En “acclimatiseren”? Dat ging het beste met bridge!! Een plezierige combinatie van “nadenken”, “bijpraten” en “iets sterks” voor de gezelligheid. Een week lang waren er allerlei bridgeclubjes actief. Kortom, topschakers moesten in die tijd wel “van nature” over een ijzeren conditie beschikken om na zo’n uitputtend begin het eind van zo’n zwaar toernooi van 15 rondes nog enigszins helder te kunnen meemaken. Euwe stond na 7 ronden met 6 punten aan kop, maar toen kwam de man met de hamer en behaalde hij nog 3,5 uit 8, terwijl Aljechin juist een geweldige eindspurt maakte. Lag dit nu aan hun schaaktechniek of aan het bestand zijn tegen een intensief nachtleven? Met in een cartoon een grappig tafereel: een ook al nog niet zo frisse krantenlezer - in ochtendjas en op sloffen, bijna helemaal achter zijn ochtendkrantje verscholen, sluimerende kater naast zich op tafel - ziet Euwe in de krant staan en heeft als slordig commentaar: “Wat staat die Euwe toch steeds in de krant, die is zeker weer ergens aan het dammen”.
Uiteindelijk verloor Euwe onnodig van Lasker en daarna ook nog van Aljechin.


Eindstand: Botwinnik en Capablanca 10; Euwe, Reshevsky en Fine 9,5; Aljechin 9; Flohr en Lasker 8,5; Vidmar 6; Bogoljubow en Tartakower 5,5 en nog de Engelsen Tylor 4,5; Alexander 3,5; Thomas 3 en Winter 2,5. Euwe vond dat hij niet veel wijzer van de krachtsverhoudingen was geworden: het verschil tussen 6 toppers bedroeg slechts 1 punt, en pech of geluk speelde een grote rol in de eindrangschikking.

                              Na … h5                                  na … Dh5
208.1 aljechin

208.2 fine copy

Aljechin – Bogoljubow 1-0. Nottingham 1936. Weer een mooie combinatie van Aljechin op gepende toren: Tg1 Dh4 of?; Tf6 Kh7 of?; Txe6 en even later 1-0.

Fine – Winter 1-0. Nottingham 1936. Ook Fine begint hier aan een matcombinatie: d5 Pxc5; d6+ en 1-0 want na Lxd6 zou nog volgen Df7+ Kd8; Lf6#!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-