Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy copy copy copySchaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Kersttoernooien Hastings 1935/6 

De Kersttoernooien van Hastings zijn ongetwijfeld wereldberoemd. Er was al een groot internationaal schaaktoernooi in Hastings in 1895. De toernooien van 1935 en 1936 waren heel bijzonder, blijkt hierna.

 

Nog geen computers in 1935

Hans Kmoch (in Schaakwereld 8-1-37): Het Kersttoernooi in Hastings van 1935 bracht een opzienbarende partij voort. Toen won Fine van Flohr en volgens de eerste berichten zou Flohr de partij tegen Fine hebben verloren door een grove fout in een gewonnen stelling. Later bleek echter dat de zaak lang niet zo eenvoudig was: de vraag hoe Flohr dan de winst had moeten forceren, plaatste de analytici voor onoverkomelijke problemen. Nauwelijks had iemand de “juiste” voortzetting eindelijk gevonden of zij werd door een ander alweer weerlegd. Na een paar weken was men er nog niet uit en werd de aandacht weer verlegd naar de waan van de dag, maar in Nottingham, augustus 1936, was de mening te beluisteren dat de juiste voortzetting nog steeds niet was gevonden. Intussen is er veel veranderd. In de jaren 90 werd de computer de mens de baas en tegenwoordig kunnen ook de schakers van de laagste klasse fantastisch analyseren, mits ze bijvoorbeeld over het computerprogramma Fritz beschikken, zie dia 1.

Aljechin subliem in Hastings 1936

Max Euwe (in Schaakwereld 8-1-37): De sensatie van Hastings 1936 was de winst van Aljechin op Fine. Aljechin vierde één van de grootste triomfen van zijn leven. Iedereen wist dat de Amerikaanse GM Fine een bijzonder hardnekkig en sterk verdediger was, maar desondanks slaagde Aljechin erin zijn tegenstander door gewaagd aanvalsspel onder de voet te lopen. Bijna ongemerkt weet Aljechin de druk op de vijandelijke stelling te versterken en voordat men erop verdacht is wordt Fine’s positie onhoudbaar. Zie dia 2.                                         

Na … Tc8    na … Dc7
209.1 flohr fine 209.2 aljechin fine

Salo Flohr – Reuben Fine 0-1. Hastings 1935. Dit was de cruciale stand. Iedereen vond dat Flohr hier nog belangrijk voordeel had, maar dat sloeg om na Pd8? Dc7!; en Fine won binnen 10 zetten. Inderdaad geeft Fritz de witte stelling groot voordeel dat na de gespeelde zetten omslaat naar een klein voordeel voor zwart. En Fritz geeft natuurlijk ook aan hoe wit zijn voordeel had kunnen behouden, dat begint steeds met Pxg7! Waarna Fritz in allerlei varianten het witte voordeel steeds verder uitbouwt. De partij was ook belangrijk voor de eindstand aan de kop: 1.Reuben Fine 7,5 (uit 9); 2. Salo Flohr 6,5; 3. Saviely Tartakower 6,0.

Alexander Aljechin – Rueben Fine 1-0. Hastings 1936. De druk op f7 wordt fraai verhoogd met Da2!! Pxe4; Txf7 Dxf7; Lxf7+ Txf7; De6 en een dubbele aanval tot besluit en 1-0! De eindstand aan de kop: 1. Alexander Aljechin 8,0 (uit 9); 2. Reuben Fine 7,5; 3. Erich Eliskases 5,5.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-