Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week: Margate 1937 supersensationeel?

Voor wie niet goed op de feiten lette, is Margate 1937 een supersensationeel toernooi. Op de twee eerste plaatsen de “jongere” toppers Fine en Keres, die tegen elkaar remise spelen en allebei van Aljechin winnen en pas op de derde plaats de “oudere” topper Aljechin op 1,5 punt achterstand op de twee winnaars en bovendien met drie nullen, een ongekend beeld. Ogenschijnlijk kan Aljechin worden afgeschreven, en velen hebben dat ook gedaan, maar niet Hans Kmoch, die de volgende analyse maakte in de Schaakwereld van 9 april 1937. Een belangrijk punt is dat de overige zes deelnemers relatief zwakkere spelers zijn, die doorgaans geen partij waren voor Fine, Keres en Aljechin. Eigenlijk was dat typisch voor Margate om slechts enkele toppers uit te nodigen. In het eerste grote toernooi van Margate in 1935, maakten Reshevsky (7,5 uit 9) en Capablanca (7,0) de dienst uit en behaalde Thomas op de derde plaats slechts 5,0. In 1937 was Aljechin erg onfortuinlijk, aldus Kmoch. Door een blunder reeds in de tweede ronde had Aljechin verloren van hekkensluiter Buerger, dus moest hij voor een eventuele toernooizege in het vervolg van het toernooi wel risico’s nemen tegen Keres en Fine. Bovendien had Aljechin tegen Keres en Fine steeds zwart, maar niettemin zocht hij in beide partijen met zwart naar complicaties in aanvallend spel welke pogingen mislukten, waardoor hij in het nadeel kwam en uiteindelijk tegen beiden verloor. Tot slot kwam het voor Fine en Keres goed uit, dat ze pas in de laatste ronde tegen elkaar moesten spelen. Eindstand eerste drie: Keres en Fine met 7,5 punten (+6 =3 -0) en “slechts” op de derde plaats Aljechin met 6 punten (+6 =0 -3).                                   

                                  Na Dd1                                          Nu Tc6?
211.1 Buerger

211.2 petrovs

Victor Buerger – Alexander Aljechin 1-0. Margate 1937. Volgens Fritz zou Aljechin heel fraai (de witte dame) hebben moeten winnen door Pc3; bxc3 Lxe4; cxd4 Df3; Txe4 Dxd1!, maar Aljechin speelde Pf4? en kwam nu in slechtere positie een stuk achter door: gxf4 Lxe4; Pg3 Dxf4; Pxe4 Tf5; Dd2 Dxd2; Txd2 d5; Pg3 Te5; Ld3 enz.

Vladimirs Petrovs – Alexander Aljechin 1-0. Margate 1938. Eindstand: Aljechin 7,0/9; Spielmann 6,0; Petrovs5,5 (met wit: +3 =1 -0; met zwart: +2 =0 -3). Een mooie toernooizege dus voor Aljechin, maar Petrovs combineert hem met wit schitterend van het bord. Petrovs heeft volop in de schaaktop meegedraaid maar slechts enkele jaren want hij kwam in WOII op droevige wijze om het leven. …Tc6?; b4+ Kxb4; Tb7+ Kc3; Pe4+ Kc2; Tbb1 en 1-0.

Bram Doeves (bramdoeves@gmail.com), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-