Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week: boze kastelein beslist simultaan.
In februari 1933 stond in Tijdschrift (toenmalig Bondsblad van de KNSB) leuke memorabilia over Salo Flohr en over simultaans. Salo Flohr werd in 1908 in Polen geboren. In 1929 behaalde hij zijn eerste grote internationale schaaksucces in Praag. In 1930 deed hij mee aan de schaakolympiade, niet voor Polen maar intussen voor Tsjecho-Slowakije. In 1932 speelde Flohr een match tegen Euwe in Amsterdam, Den Haag en Karlsbad, die in 8-8 eindigde. En begin 1933 behaalde Flohr de eerste prijs in Hastings waarna hij op doorreis naar Praag in Nederland neerstreek, waar hij de rest van de maand januari bij Max Euwe logeerde. Hij was hier ook om een aantal simultaans te geven: in Krommenie, Nijmegen, Dieren, Leeuwarden, Groningen en nog drie simultaans in Amsterdam. Flohr stond al als 25-jarige bekend als simultaancrack en hij zette in de genoemde steden een schitterende score neer van 94%: van de 244 partijen won hij er 216, speelde hij er 27 remise, en hij verloor alleen van niemand minder dan Lodewijk Prins.
Simultaans willen nog wel eens onberekenbaar uitlopen. In gebouw “de Liefde” aan de Da Costakade te Amsterdam moest Flohr even voor twaalven plotseling de zaal verlaten, terwijl er nog 9 partijen aan de gang waren en die werden toen gearbitreerd in een naburig café. Iets dergelijks overkwam al eerder Flohr’s landgenoot Olgaard Duras in het Volksparkcafé te Zaandam. De simultaan was gewoon om 20:00 uur begonnen, maar het werd half één, één uur, half twee en nog wandelde Duras onverstoorbaar in het rond. De kastelein werd voortdurend met vage antwoorden van de schaakofficials aan het lijntje gehouden en tegen twee uur waren er nog steeds 12 partijen aan de gang. “Nou ben ik het zat” schreeuwde de kastelein vuurrood van woede. Hij beende vervolgens naar de hoofdkraan van de gasleiding die hij dichtdraaide waarna een ieder in het pikkedonker een goed heenkomen moest zien te vinden.
Na De3 | Na … Kg7 |
Edward Jackson – Salo Flohr 0-1. Hastings 1933. Salo vervolgt met Tg3!; Th4 en 1-0 vanwege Th3; Txh3 en Dg2#. De eindstand in Hastings bovenaan was: 1. Salo Flohr 7 (uit 9), 2. Vasja Pirc 6,5 en 3 & 4. Lajos Steiner & Mir Khan 5,5.
Salo Flohr – Miss Menchik 1-0. Hastings 1933. Pd4 Le5 (?); Dxe5! En 1-0 vanwege uiteindelijk de paardvork op Pe6+ op koning, dame of toren!
Bram Doeves (