Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy  Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Nottingham 1936 (2)

Na Zandvoort 1936 waren de toppers van toen een paar maanden later weer bijna allemaal te vinden in Nottingham. In de eindstand waren de krachtsverschillen bovenaan van de eerste acht bijzonder gering: 1. Botwinnik 10 (uit 14); 2. Capablanca 10; 3. Dr. Euwe 9,5; 4. Fine 9,5; 5. Reshevsky 9,5; 6. Dr. Aljechin 9; 7. Flohr 8,5; 8. Dr. Lasker 8,5. Het zag er lang niet naar uit dat oud-WK Aljechin in de top zou eindigen, na 8 partijen bezat hij nog slechts 3,5 punt, maar hij zette een geweldige eindspurt in van 5,5 uit 6, waarbij hij tevens weer eens van Max Euwe won. WK Euwe deed het andersom, hij stond na 7 ronden met 6 punten aan kop, maar toen kwam de man met de hamer en behaalde hij nog 3,5 uit 8. Nottingham was in 1936 het “zwaarste toernooi aller tijden” qua schaken en qua uithoudingsvermogen. Om te “acclimatiseren” waren bijna alle deelnemers al een week van te voren aanwezig in het Victoria Station Hotel. Een week lang waren er allerlei bridgeclubjes actief om “bij te praten” met “iets sterks” voor de gezelligheid. Kortom, het lijkt er sterk op dat Aljechin beter bestand was dan Euwe tegen zo’n uitputtend toernooi. Verder volbracht Fine het kunststukje door in drie zware toernooien in Hastings, Zandvoort en Nottingham geen enkele partij te verliezen, en dat terwijl hij toch een ondernemende en interessante stijl had. In de jaren dertig kwamen schaaktoppers die in Engeland aan een toernooi hadden meegedaan, vaak ook nog even naar Nederland om hier nog een aantal simultaans te geven, waarbij Max Euwe vaak optrad als bemiddelaar. Na Nottingham waren Rueben Fine en Alexander Aljechin hiervoor weer even in Nederland en Max Euwe zette Fine in de etalage van het KNSB-Bondsblad Tijdschrift voor fl 40,00 per seance. Tot slot: geheel tegen zijn gewoonte in maakte Flohr in Nottingham 3 blunders die hem 2,5 punt kostten en de hoofdprijs! Hier twee van de drie blunders van Salo Flohr.                                        

                                     Na Le2                                          na e6
Tylor Flohr Alexander Flohr

 

Theodore Tylor – Salo Flohr 1-0. Nottingham 1936. Flohr speelt nu te snel Ka4?; Ld3! Tb5 of?; Lxf5 waarna wit uiteindelijk een pionpromotie (met f4) gaat behalen met winst 1-0.

Conel  Alexander – Salo Flohr 1-0. Nottingham 1936. Flohr ziet nu met a2 iets over het hoofd. Pf7! met matdreiging, Ld6+; Txd6 Txf7; exf7+ Kxf7; Td1 a1D; Txa1 Txa1 en c4 maakt het verschil en 1-0.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-