Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Max Euwe in Friesland in 1936
Na de wereldtitel schaken te hebben behaald eind 1935, kwam er een drukke schaaktijd aan voor Max Euwe. Niet alleen speelde hij mee in enkele zwaar bezette toernooien, in Zandvoort en in Nottingham, maar hij maakte ook propaganda voor het schaken in Friesland, toen de provinciale Bond in Friesland nog niet was toegetreden tot de KNSB. Op 19-9-1936 stapte Max Euwe om zes uur ’s avonds de Harmonie te Leeuwarden binnen, om daar tegen 37 Friese schakers simultaan te gaan spelen. Er stonden 37 tafels in een cirkel met daarachter 300 kijkers en adviseurs met toegangsbewijzen eerste en tweede rang. Kortom, er was een geweldige belangstelling van al wat in Friesland schaakte. Max Euwe werd in Leeuwarden toegesproken door de heer Bergsma, de voorzitter van de Leeuwarder Schaakclub “Philidor” die tevens aan mw Euwe een zilveren lepel aanbood met daarop de beeltenis van De Oldehove, met 48 meter hoog de trots van Leeuwarden, de scheve toren uit 1529, waarachter een nieuwe kerk zou verrijzen, maar daar is het nooit van gekomen, want al tijdens de bouw zakte de toren scheef en toen is hij verder niet afgemaakt, maar hij was al hoog genoeg om nu al bijna 500 jaar het gezicht van Leeuwarden te bepalen! Het werd Max Euwe bijzonder moeilijk gemaakt in Friesland, hij won 26 partijen, maakte er 7 remise en verloor er 4, van J. Visser uit Balk, dr. R. Wiegman uit Sneek, W. den Boer uit Franeker en R. van Zanten uit Veenwoude. Waar Max Euwe nog niet in slaagde, was een snelle aansluiting van de Friese Schaakbond bij de KNSB, de FSB bleef nog jarenlang een zelfstandige Bond. Hieronder flitsen van twee vlotte overwinningen van Euwe in het internationale toernooi van Zandvoort 1936.
Na … Txa8 | na … Kh7 |
Max Euwe – Lodewijk Prins 1-0. Zandvoort 1936. Na ruilschermutselingen kon Euwe al na 25 zetten deze partij in zijn voordeel beslissen: Dd5 en 1-0: tot besluit een dubbele aanval van dame op loper en toren!
Max Euwe – Ernst Gruenfeld 1-0. Zandvoort 1936. Lg5! Een heel mooie variant is nu hxg5; Dxf7+ Kh8; hxg5 (?); Th3#, maar de gespeelde variant liep even snel uit op winst voor Max Euwe.
Bram Doeves (