Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Michail Tal wereldkampioen in 1960

In 1960 werd Michail Tal op 23-jarige leeftijd de jongste wereldkampioen schaken door Michael Botwinnik in Moskou te verslaan met 12,5-8,5 (+6-2=13). Garry Kasparov nam dat record van jongste wereldkampioen ooit over op 22-jarige leeftijd in 1985. Michael Botwinnik speelde in 1960 voor het eerst tegen Michail Tal en had zich toen slecht voorbereid op en werd compleet verrast door het typische aanvalsspel van Tal. Voor de returnmatch had Botwinnik grondige studie gemaakt van het spel van Tal en toen won hij die match weer met 13-8 (+10-5=6). Botwinnik won toen vooral met overzichtelijk spel en met eindspelletjes; de typische tactisch complexe Tal-stellingen wist hij toen meestal te vermijden. Tal was een charmante en briljante man, maar als alcoholist en kettingroker kreeg hij te kampen met een zwakke gezondheid, hij werd slechts 56 jaar. Met “gewone” combinaties was niet of nauwelijks van Botwinnik te winnen. Vijf van de zes winstpartijen van Tal in 1960 zijn daarom minder geschikt als “flits” te presenteren, maar zijn voorlaatste winstpartij laat zich hierna goed flitsen. De tweede flits komt uit een exhibitie-rapidpartij tegen Gideon Stahlberg in Stockholm voor de Zweedse TV eind 1960.

                    

                             Na Db3 nu Dd5?                                    Na Td6 nu Dxe5? 
Tal Mihail Botvinnik Mikhail 39.Db3 Tal Mihail Stahlberg Gideon 32.Td6 copy

Michail Tal – Michael Botwinnik 1-0. WK Moskou 1960. Eindelijk eens een mindere zet van Botwinnik; Txa6! Kb8; Da4 en 1-0, want Txc5 of?; Ta8+ Kc7; dxc5, enz.

Michail Tal – Gideon Stahlberg 1-0. Stockholm 1960. Na Dxe5?;  volgt mat of damevangst door Dh8+ Ke7; Dd8# (of Dh8+ Tg8; Dxe5).

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-