Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Nieuw boek over Paul Morphy 

In zijn schaakrubriek in het Nederlands Dagblad besprak Bab Wilders een nieuw boek over het oude schaakfenomeen Paul Morphy (1837-1884), die wel de eerste wereldkampioen schaken wordt genoemd: Chess Phenomenon Paul Morphy: a legend of the American chess history, door Otto Dietze. In Europa gold de Duitser Adolf Anderssen als de sterkste schaker totdat Morphy hem in een match in Parijs in 1858 versloeg met 8-3 (+7-2=2). Zie hierna twee flitsen van zeges van Morphy uit deze match. Morphy was al in 1857 op 20-jarige leeftijd afgestudeerd als jurist, te jong nog voor de advocatuur. Dat gaf hem pauzetijd die hij doorbracht met schaken, eerst in de VS en daarna in Europa. Daar versloeg hij “iedereen” behalve Howard Staunton, want die wist hem steeds te ontlopen. In 1859 was hij weer terug in de VS voor een carrière als advocaat (schaken werd toen nog niet zo serieus genomen), maar toen brak de Amerikaanse Burgeroorlog uit. Het draaide erop uit dat hij de rest van zijn leven ontevreden als rentenier doorbracht, het familiekapitaal en het familielandhuis in New Orleans van de Morphy’s waren daar in ieder geval groot genoeg voor.                                   

                                    Na … Tg8?                                         Na Txe3?
Morphy Paul Anderssen Adolf 19Tg8 Anderssen Adolf Morphy Paul 40.Txe3

Paul Morphy – Adolf Anderssen 1-0, Parijs 1858. Hierna speelt Morphy Txe6! En 1-0 want als de pion de toren zou slaan, volgt Tf3! met dameverlies.

Adolf Anderssen – Paul Morphy 0-1, Parijs 1858. Txc4; Df6 Tc1+ en 0-1 want na Kh2 zou volgen Dxf4+, enz.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-